Pro které okruhy instalovat proudový chránič?
M. Vrba:
Mám již zcelajistě několikrát propíranou otázku - pro jaké prostory instalovat proudový chránič?
Vím, že v normě ČSN 33 2130 ed.2 je v článku 7.8.1 psáno, že na proudový chránič se připojují zařízení v prostorech s koupací vanou či sprchou. Také vím, že je v té samé normě v článku 5.3.11 uvedena nutnost chrániče pro zásuvkové okruhy do 20A. Zajímají mě spíš Váše názory a praktické zkušenosti.
Například, jestli dávat chránič i na ostatní okruhy jako jsou třeba - běžná světla, světla na WC, světla v kuchyni, kuchyňské spotřebiče, pračka, vyhřívání vpustí, svodů, tepelné čerpadlo, čerpadlo studny, elektrické ovládání topení, žaluzie...
Juraj Hámorský:
Podľa toho aký prúdový chránič dávate. Mne vyšla zo všetkého najlepšia možnosť dať 3x 1F RCB a takto pokryť všetko. Ešte sú rady, že chladničku nedávať pre prípad výpadku.
Zas keď dávate jeden RCB treba zvážiť, či dať všetky okruhy. Keď zareaguje ste bez elektriky, teda aj svetla. Zas musíte hľadať baterku, alebo popamati nahadzovať chránič. Ale môžete inštalovať svietidla s núdzovým svetlom 8). Tiež záleží od zákaznika, koľko má peňazí a koľko chce do toho investovať.
František Šohajda:
Mám zkušennost i s chladničkou, ledničkou před RCD a chodí roky bez výpadku....
Je i na zvážení různé typy RCD (jak ragují na proudy...) je jich dnes velká škála.... (dance)
David Hruda:
Citace: M. Vrba 28.01.2013, 14:32
Mám již zcelajistě několikrát propíranou otázku - pro jaké prostory instalovat proudový chránič?
Například, jestli dávat chránič i na ostatní okruhy jako jsou třeba - běžná světla, světla na WC, světla v kuchyni, kuchyňské spotřebiče, pračka, vyhřívání vpustí, svodů, tepelné čerpadlo, čerpadlo studny, elektrické ovládání topení, žaluzie...
To se tu opravdu probíralo tolikrát, že když si vyhledáte a pročtete polovinu vláken, budete vědět vše. Ale co člověk, to názor...
Já to mám obecně takhle: v domácnosti kromě světla v chodbě, obýváku a na WC nevidím mnoho důvodů dávat něco mimo PCH.
-centrální chránič jen na výslovné přání investora, kterému vysvětlím rizika a on přesto trvá na svém
-kuchyňské spotřebiče, pračku, myčku apod. vždy za chránič
-ledničku taky za chránič, přece jen je to kovová bedna v kuchyni. Pokud mne investor přesvědčí, že tam bude mít jídlo nedozírné hodnoty, jsem ochoten o lednici diskutovat, ale radši ji vidím za FI
-vyhřívání vpustí a svodů určitě taky za FI, vidím, jak se opřu o okap a klepu se radostí z toho, že se topný kabel prodřel o hranu...
-el. ovládání topení- nevím, co máte na mysli, jestli nějaké servohlavice apod., tak ty bývají na MN
Jiří Mudra:
Pokud výrobce či projekt nevyžaduje jinak, nedávám za chránič kotel (není nad výpadek chrániče, když jsou všichni někde na víkend pryč). Lednička a mrazák jsou věcí domluvy
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana