Započítává se charakteristika jistícího prvku při výpočtu?

<< < (5/10) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: Kamil Novák  08.01.2013, 14:41

Můžete sem uvést některý takový předpis, který odkazuje na zmiňovanou ČSN 33 2000-4-41 ed.2 ?

To záleží na tom, jakou přesvědčovací schopnost má "právník".
Znám takové, kteří by v případě potřeby dokázali udělat závazný požadavek z toho, co je psáno v normě, kdyby např. ve schváleném projektu bylo uvedeno cosi o tom, že bezpečný provoz elektroinstala ce bude zajištěn provedením podle platných norem řady ČSN 33 2000.

Kamil Novák:
Citace: Jiří Schwarz  08.01.2013, 16:50

To záleží na tom, jakou přesvědčovací schopnost má "právník".
Znám takové, kteří by v případě potřeby dokázali udělat závazný požadavek z toho, co je psáno v normě, kdyby např. ve schváleném projektu bylo uvedeno cosi o tom, že bezpečný provoz elektroinstala ce bude zajištěn provedením podle platných norem řady ČSN 33 2000.

Kdyby byla uvedeno pouze "řada 33 2000" pak si dovedu jen ztěží představit jak by někdo mohl vyžadovat splnění celé této řady (nábytek, buňky, demolice, ...).
Jestliže tam bude uvedena nějaká konkrétní norma, např. zde již zmiňovaná 4-41, pak není co řešit a k tomu není zapotřebí žádného právníka.
Ta je pak závazná.   (bigbb)
Ale jen a pouze pro tento případ a jen a pouze pro ty, kteří budou s oním projektem mít co do činění.

O obecné závaznosti norem zde v žádném případě nemůže jít.

Jan Polínek:
Citace: Milan Illek  08.01.2013, 14:30

Rozumím tomu tak, že toto je rovnice pro impedanční smyčku, teoretická. Aby bylo zaručeno její splnění pouze provedením výpočtu nebo měřením jsou použity ještě koeficienty kompenzující další vlivy.

Tak ty koeficienty měli napsat do bodu 411.5.4 (norm)
Já nechci dělat nějaké problémy. Ptal jsem se jen na ty charakteristik y ;)

Vladimír Huba:
Citace: Jan Polínek  08.01.2013, 20:32

Ptal jsem se jen na ty charakteristik y ;)

Áno. Charakteristik u istiaceho prvku musíte  započítať vždy,  keď sa vo vzorci nachádza veličina Ia.

zerotest:
To:Kamil Novák  Posláno: 8.1.2013 v 16:15
V zákoně jsou i další body např. §2 bod h1 a §3 bod 2. Tedy v rámci zákona 22/97 sb. platí obecná nezávaznost.
Pro mě jako RT platí obecná závaznost ČSN pro provádění revizí. Vzhledem k tomu, že jsem zaměstnanec, tak normy jsou pro mě závazné i protože mi to říká zákoník práce (262/2006sb. v pl. znění) a to § 101, 102 a 349. A když tu závaznost nebudu dodržovat, tak přijde orgán státního dozoru a dle zák. 251/2005 provede kontrolu a posouzení dle obecně závazných norem a zahájí správní řízení kvůli správnímu deliktu, který jsem zavinil tím, že jsem nepoužil závazné normy a v důsledku toho došlo ke škodě, smrti…
Kdyby tu napsal elektrikář to co vy, tak to chápu, protože kolikrát bohužel ani nečtou návody, ale u RT který musí dodržovat normy mě to zaráží.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana