Jaký zvolit průřez vodiče pro elektromotor kompresoru 5,5 kW s měničem?

<< < (4/6) > >>

Ondra Kozzel:
Ano FM (sklalární měnič)  je na kompresoru, to jsem již psal. Skutečně se jedná pouz o snižování otáček pod jmenovité. Elektromotor je dvoupólový, převod zapouzřeným řemenem. Na kompresoru je pak cca 900ot. Zvyšování otáček by asi ani nešlo, protože na samotném tělese kompresoru je psán potřebný příkon 5,5 právě při 900ot/min, čili při dalším zvyšování by motor stále dával jen 5,5kw, což by samožrejmně na kompresor nestačilo, protože jeho příkon poroste odhaduji přibližně s druhou mocninou otáček. Měnič je tam také kvůli měkkému rozběhu. Otáčky se pak řídí dle tlaku v nádobě a dle spotřeby, resp. rychlosti poklesu tlaku. Kompresor je v domácí dílně v suchu. Koupím tedy raději kabel 5x2,5, titanex je jasný, občas se pro něm někdo může projít atp.. Jednu žílu nezapojím a mělo by to běhat. Měnič je Omron a o potřebném stínění na přívodu se nic nepíše v návodu. Jinak všechny parametry jsou pro daný motor nastaveny, napětí, proud, dojezdy, rozjezdy konst. proudem atp... hlídá si i oteplení motoru pomocí nějakého integračního postupu. Ventilátor na motoru je použitý z čtyřpolového stroje, takže by měl na chlazení stačit. V nejhorším spadne měnič do nouze a vypne motor.  Kompresor je šroubák, tak se dá rozbíhat hladce a pomalu, což je proti píštáku neskutečná výhoda. A hlavně je hlučný asi tak 100x min jak písták :) Díky za rady.

Kastner Lubomír:
Takže jsem měl pravdu ve svých odpovědích. Ale nedá mi to, abych nepřipoměl jednu věc a to možnosti přetížení motoru z důvodů běhu  mootru při nižších otáčkách a napětí 3x400V. Pokud elektkromotor je zapojen do Y a tudíž jako na 3x400 pak při snížování frekvence bude docházet k přetěžování elektromotoru. Sice jste uveld, že ventilátor je ze 4 pólu, a¨le tady bude docházet k tepelnému namáhání izolací elektromotoru. Může postupem času dojít např. k mezizávitovému zkratu. Elektromotor bude víceméně neustále ve výkonu, i když třeba sníženém. Ale vzhledme k faktu změn parametrů elektromtoru respektive jeho napájení a to dosti podstatným změnám je nutno brát i toto na zřetel. Zcela jiná situace by byla pokud by elektromotor byl zapojen do D jako na napětí 3x230 V a měnič na 3x400V. Pak by šlo nastavit FM pro tento režim s charakteristik ou při snížení frekvence zvyšovat napětí. A parametry elektromtoru by zůstali zachopvány a nedocházelo by k takovému přehřívání vinutí. Ale jak jsem uvedl již v minulém příspěvku, je to na delší debatu a odbornější výklad. Ono jde i o konstrukci motoru, napojeného stroje - soustrojí apod. Není to jednoduchá oblast a jednoduchý problém.

Ondra Kozzel:
Rozumím vám. Díky za odpověd, skutečně jste to hned pochopil jak to je :)
Je mi známo, že správně by měl být motor zapojen do trojúhleníka, resp. 3x230V a napájení měniče 3x400V. jneže tento motor je bohužel už vinutý tak, že hvězda je 550V a trojúhelník je 400V. Takže bohužel nic se zapojením neudělám :(  Ale snad to tak fungovalo a mohlo by i dál. Tak jako tak FM startuje na 15Hz, což je tedy 30% jmenovitých otáček, což zas takové přetěžování by němělo být.  Jedině bych mohl nastavit parametr výkonu motoru v měniči například na 4kw a tomu upravit přísušný proud. Pak je ale otázkou, jestli utáhnou 4kw kompresor při plných otáčkách. Jedině mít přepínač pro ovládání FM a bez ovládní natvrdo, a vyzkoušet při jakých maximálních otáčkách pracuje motor se správným skluzem a tyto otáčky nastavit na měniči jako maximální. A holt například pro pískování by se kompresor zpojil přímo. Jistič mám 20A D, čili rozběh takového motoru přímo do trojúheníka vydrží a nevybaví. Takéí by to bylo řešením. Případně přidat teplotní čidlo na 65° do vinutí a připojit blokovací relé.
Kompresor jsem zkoušel a ventilátor je tak silný, že si ale myslím, že k nadměrnému oteplení docházet nebdue. Ventilátor totiž je v trubce, ve které je schován elektromotor a má daleko větší průměr než vlastní motor a poté chladí eště těleso kompresoru. viz.:http://www.onlineprodej.cz/img/96731700.jpg

Miroslav Revús:
Na meniči musíte nastaviť spôsob pripojenia, menovitý prúd, menovité napätie, počet pólov, otáčky a ešte pár drobností.
O zbytok sa  postará menič. Skaláry to nemusia umožňovať, ale skúste pohľadať v meniči nastavenie točivého momentu. Je to skôr vlastnosť vektorových meničov. Umožňuje meniču dodržať potrebný točivý moment v celom rozsahu otáčok.

Pokiaľ potrebujete iba predlžovák, tak 5×2,5. Pokiaľ chcete nahradiť krátky kábel dlhším, tak taký počet žíl, aký je tam teraz (na tom metrovom kábli).

Lukáš Rotrekl:
Citace: Kastner Lubomír  21.12.2012, 19:39

Má připomínka ke stínění byla vztažena ke kabelu za FM. A to tak jak jsme ve svém přízpěvku napsal vzhledem k nejasnému zadání tazatele.

Pokud ale čtu dobře, tak tazatel jasně píše, že FM je umístěn na kompresoru. Je to jasně a čitelně napsané.

Jo ale až po odpovědi kolegy Morávka.....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana