Vypínací versus podpěťová spoušť
Georgis Fasulis:
To Beláň: ?? Averzi?? protože jsem občas v opozici? To snad ne. Naopak, už několikrát jsem se omlouval a v našem "sporu" vám dával za pravdu. Myslím, že jste velmi dobrý odborník, především pak na ČSN. Já se spousta věcí takhle dozvěděl a přiučil se a nestydím se to přiznat, zrovna tak se nestydím přiznat chybu, neboť nejvíce jsem se ve svém oboru naučil (vyškolil) chybami. K nikomu jsem tady averzi neměl, snažím se vystupovat korektně a slušně. Pokud někdy naši někdy ostřejší diskusi berete jako averzi, pak mě to velmi mrzí. Přeji hezké velikonoce.
Štefan Beláň:
To: Fasulis,
jsem rád, že to byl jenom můj pocit a možná i v podvědomí skrytá ješitnost. Omlouvám se.
Přeji také hezké a požehnané Sváteční dny.
Josef Nosek:
Ještě upřesnění k zapojení. Toto zapojení samozřejmě není myšleno pro stroje, nebo např. pro truhlárnu, jak bylo uvedeno. Obojí lze zvládnout podpěťovou spouští. Toto zapojení je myšlemo pro bezobslužné plynové kotelny, kde je předepsáno vypínací tlačítko. Nechtějte slyšet co jsem vyslechnul když někdy taková kotelna při krátkodobém výpadku vypnula a již sama nezapla. Odnesl to revizní technik že si vymyslel podpěťovou spoušť. Pokud vypne a zapne napájení pracuje vše automaticky, pokud někdo vypne stop tlačítko, musí na rozvaděči ručně sepnout. I když kotelny jsou vesměs malé, to slabé místo je v době kdy se odaretuje tlačítko a jde se zapnout tlačítko na rozvaděč. Kdyby v této době došlo k vypnutí a zapnutí napájení, tak stykač zapne sám přes časové relé. Ale na časovém multifunkčním relé které na toto používáme, se většinou nastaví zpoždění sepnutí několik minut, pro případ že energetika několikrát vypne a zapne, aby kotel zbytečně nenajížděl. Pokusím se v brzké době zaslat schéma pro ty kteří můj popis nepochopily.
Štefan Beláň:
To: Nosek,
to řešení je jaksi prazvláštní. Něco jako pakůň.
Nechápu, proč by jste nemohl pro kotelnu použít proudovou cívku. Proč používáte podpěťovou a pak její základní smysl rušíte časovým relé. A navíc připouštíte to slabé místo. Jaké vysvětlení podáte vyšetřovací komisy v případě nějaké havárie způsobené zapojením STOP tlačítka dle vašeho popisu?
Pokud bych se já osobně setkal se zapojením které popisujete, tak nevim, nevim ?
:
Jen jednu skutečnost k příspěvku pana Nyče:
Před nedávnem jsem při revizi narazil na plno technologií,které již od projektantů bylo vybaveno bezpečnostním vypínáním pomocí spínacích kontaktů centralstopu a pomocného modulu (cívky) u jističe LSN.
Protože jsem si vědom nedůslednosti projektantů a nebezpečí,které může vzniknou při vybavení jističe tohoto bezpečnostního obvodu použil jsem 2pólový jistič přičemž jeden jisticí komponent jistil ovl.obvod centralstopu a druhý jistil některý obvod nutně potřebný proprovoz technologie
u čerpací stanice -elektronika výdejního stojanu
u varny automatickou ventilaci a stykač osvětlení
Dále jsem instaloval na dveře rozvaděče blikající kontrolku.
Nechci se přít o to zda je porušena norma,ale toto řešení mi přineslo posílení funkce bezpečnostního prvku.
Tyto instalace byly provedeny v roce 1992 a 1995.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana