Vypínací versus podpěťová spoušť
Miroslav Nyč:
TO: Tomáš Novotný
(poklona) , dohledáno.
Jan Kostka:
Kontakt časového relé je připojen paralelně k tlačítku "Start". Časové relé je funkční jen při strátě napětí před stykačem, při strátě napětí se časové relé vynuluje a jeho kontakt je sepnuty. Po obnově napětí vlastně simuluje stlačení tlačítka start. Při vypnutí tlačítkem stop (a jeho odaretováním) se kontakt časového relé neuplatní. Musí se ručně stačit tlačítko "START". Čili funkce tzv. Centrál stopu není nijak ovlivněná.
Martin Novák:
To Jozef Nosek: Napad s casovym rele je vyborny, diky za tip, zrovna jsem neco podobnyho resil. Jedinou chybu co ma je, ze muze dojit k malo pravdepodobny souhre okolnosti (k vypadku a znovuobnoveni dodavky proudu chvili po stlaceni STOP tlacitka) a tim k rozbehu zarizeni. Obejit by se to dalo u zarizeni kde je tato (i kdyz nepravdepodobn a) udalost uplne nezadouci pouzitim tlacitka s aretaci nebo pouzitim casoveho rele co nahodi stykac ne tesne po obnoveni dodavky proudu ale az za nekolik desitek sekund nebo minut s predchozi indikaci toho ze toto zapnuti nastane.
V praxi ale uvedeny problem kriticky nevidim, nebot toto znovuzapinani se tyka jenom bezobsluznych nebo dozorovanych zarizeni (kotelny, vodarny) kde je pravdepodobnos t vypadku proudu radove vyssi nez pravdepodobnos t pouziti STOP tlacitka a kde vetsinou po takto realizovanem nouzovem vypnuti stejne nasleduje servisni zasah a teda i vypnuti zarizeni v rozvadeci. Davat toto zapinani k pracovnimu stroji nebo obsluhovane vyrobni technologii je tedy IMHO blbost...
Reseni se stykacem ma tedy podle mne oproti ruznym vypinacim spoustim zavislym na napeti jen vyhody a navic na rozdil od ruznych spousti s potrebou napeti nebo akumulatoru je zde zaruceno ze jakakoli porucha ochranneho obvodu (snad krome speceni kontaktu casoveho rele - malo realne) vyvola vypnuti zarizeni.
Georgis Fasulis:
To Nyč: Jističe řady C60 jsou normální jističe (řada Multi9) od Merlin Gerin - (dnes součast sdružení Schneider Electric) katalogy mají na netu, ale asi vám kdykoliv pošlou i tištěné, já mám od všechny poslední podrobné tištěné katalogy. Co se týká té baterky a zdroje, mám na mysli zdroj 230V AC/12V DC, který trvale nabíjí baterku 12V. podpě´tová spoušť je pak na 12V DC a je napojena na tento sólo obvod central stopu a je tak nezávislá na napájecím napětí.
Georgis Fasulis:
To Beláň: Takže vy byste mi nedal "berana" na řešení nouzového zastavení přes stykač bez samodrže s tím, že spoléhám pouze na povinnou aretaci vyrážecího tlačítka? Žádné samospouštěcí časové relé bych tam samozřejmě neměl. Asi bych se s váma hádal a chtěl bych ať mi podložíte své tvrzení předpisem v nějáké ČSN. Mohl bych tam dát ještě aretaci s klíčem pro opětné otočení do výchozí polohy. Ani pak byste mi nedal berana? :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana