Vypínací versus podpěťová spoušť

<< < (3/9) > >>

Josef Nosek:
Vážení,čekal jsem jaká bude reakce na můj příspěvek a trochu to upřesňuji. Požadavky normy ČSN 33 2000-5-537 byly již v předcházející normě v roce 1994. Používat stykač bez přídrže a ovládat ho centrálstopem jak je uváděno, je velmi jednoduché ale v rozporu s článkem 537.4.6.: "Uvolnění ovládacího prvku přístroje nouzového vypínání nesmí způsobit uvedení příslušné části instalace pod napětí". To znamená že vypínacím tlačítkem nouzového vypnutí nemůžeme opět zapnout stykač. Uvedené zapojení stykače má stoptlačítko a zapínací tlačítko. Paralelně k zapínacímu tlačítku je zapojen přídržný kontakt stykače a zapínací kontakt časového relé. Časové relé je multifukční a spínací kontakt sepne na okamžik jen při připojení k síti. Toto zapojení jsem nevymyslel já ale vyprovokoval jsem projektanty, když jsem odmítl revidovat vypínací cívky. Zapojení má jedno slabé místo, zkuste to posoudit.

Tomáš Novotný:
To: Josef Nosek

Řešení pana Fasulise potřebuje externí napájení, jinak v pohodě. To Vaše, řekl bych, má jednu nectnost. Když chvíli po stisknutí stoptláčítka dojde třeba jen k mžikovému výpadku napájení, pak se stykač po jeho obnoven sám zase zapne - tedy jestli jsem to blbě nepochopil??

Co takhle stoptlačítko s jedním kontaktem rozpínacím a druhým spínacím plus vypínač v sérii s časovým relé a k němu vypínací spoušť? Vypínací spoušť by byla ovládaná přes spínací kontakt stoptlačítka.

Jestli jsem mimo tak sorry ...

Josef Nosek:
Stop tlačítko je s aretací, pokud je zmáčknuté, nemůže tykač zapnout. Tlačítko je napojeno do serie se stykačem

Miroslav Nyč:
Vylučujete nebo připouštíte při vašem zapojení možnost zkratu v ovládacím obvodu?

Štefan Beláň:
To: Nosek,
abych řekl pravdu, nedovedu si představit schéma zapojení tak, aby to fungovalo a vše bylo v souladu s normou, tj. bez samovolného zapnutí = chyba.
Sploléhat pouze na aretaci Stop tlačítka je velice slabé místo !

Můžete přidat liniové schéma?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana