Vypínací versus podpěťová spoušť

<< < (2/9) > >>

Štefan Beláň:
To: Nosek,
plně s Vámi souhlasím a má to i logiku. Použití podpěťové cívky je z hlediska bezpečnosti " samohlídací ". Nemůže dojít k situaci, že chci vypnout zařízení a ovládací obvod je bez napětí - třeba spálená pojistka.

Trochu mám problém pochopit, popisované použití časového relé, které samovolně uvede zařízení opět do chodu. Je to nebezpečné, nemá to logiku z hlediska bezpečnosti a domnívám se, že je to i nepřípustné.?

Buď tam centrální vypínání musí být a nemůže se uvést samovolně do chodu, nebo tam být nemusí a tak to zruším a nebudu provádět technické opatření časovým relé.

Vím, že vypnutí ručně se má zajistit aretovaným tlačítkem, což trochu řeší eliminaci časového relé. Po pravdě v tom ale jasno nemám ?

Miroslav Nyč:
Navrhované použití časového relé jsem já pochopil tak, že toto působí pouze v případě, kdy nebyl dán povel k vypnutí vypánacím tlačítkem (tzv. CENTRAL STOP chráněného objektu, ale při výpadku el. energie např. z distribuční sítě nebo jiného nadřazeného zdroje. Jinou možnost uplatnění relé nevidím jako reálnou.

Georgis Fasulis:
To Nyč a Nosek: Když tam dám stykač bez samodrže, tak přece nepotřebuji žádné impulsy pro sepnutí! Stykač elegantně vyřeší "centralstop",  ale větší stykače jsou drahé a zabírají místo. Skvělé řešení nabízí Merlin gerin - u jističů řady C60 do 63A a u jističů NG125 do 125A nabízejí spoušť MNx - což je ideální řešení - obvod napájení je oddělen od obvodu nouzového vypnutí. Při výpadku napětí mi jistič nespadne, pouze při přerušení ovládacího obvodu.   Bohužel, nechápu, když to jde u C60 a NG125, proč to nejde u NR! U jističů NR jsem použil zdroj a baterku na 12V -levné spolehlivé řešení. Nevím proč ty nářky nad pravidelnou údržbou? Tu snad potřebuje celý rozvaděč, ne? A nejen rozvaděč. Baterka se jednou za pár let vymění a hotovo. Běží nám to na Slovensku v kotelnách v jednom městě a nevím, že by si stěžovali - určitě lepší, než jezdit nahazovat do samoobslužné kotelny jistič při krátkodobém výpadku.

Miroslav Nyč:
TO: Fasulis
Velice mne zaujal váš příspěvek. Ale ať hledám jak hledám, nemůžu nikde nalézt Vámi uvedené přístroje včetně spouští. Zaměřil jsem se zřejmě na špatnou adresu www.schneider-electric.cz. Nechal by se někde sehnat tištěný katalog výrobce?

Z Vašeho příspěvku jsem nepochopil formulaci "použil jsem zdroj a baterku 12 V."  Na jaké napětí je spoušť?
 (poklona)  za upřesnění.

Tomáš Novotný:
To: Nyč

Tak tohle náhodou vím :-))

http://www.merlin-gerin.cz/index.phtml?url=knihovna/dokumentace/all_files

a hledejte S325_A

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana