Může německý dodavatel v souladu s ČSN osadit v Čechách SCHUKO zásuvky?

<< < (2/12) > >>

Jan Alin:
Citace: Jiří_Hrubý  28.10.2012, 13:23

Proto se ptám, na základě čeho (ČSN neuznává, doporučení TNK 22 nepoužívat, je prý jen doporučení, nikoli zákaz a na otázku jak by se němci tvářili, kdyby jim někdo namontoval české zásuvky se jen ušklíb),  pokud vůbec, je šance donutit je před předáním stavby (homologované jako výrobek) vyměnit 22 ks zásuvek v areálu za "český" typ?

Já bych to zkusil napsat do revizní zprávy s tím, že to neodpovídá národní legislativě a že za bezpečnost odpovídá dodavatel a po převzetí provozovatel. Zároveň bych dal toto zjištění jako oficiální dokument z předání stavby podepsat dodavateli. Nedodržení předpisů při dodávce je něco jako nekalá soutěž a většinou to nepodepíšou ale vymění. Párkrát už to vyšlo. V rámci tzv.krize je ale asi možné vše.

Upřímně řečeno, jediné schůdné řešení vidím v povolení obou systémů a prohlášení, že kdo tam strčí něco jiného, je debil a tu facku si zasloužil, to je ale asi taky neprůchodné.

Jiří Schwarz:
A já jsem měl ten dojem, že jsem minimálně ve 2 platných ČSN četl, že zásuvky musejí odpovídat národním schváleným vzorům!

Jan Alin:
Citace: Jiří Schwarz  28.10.2012, 17:04

A já jsem měl ten dojem, že jsem minimálně ve 2 platných ČSN četl, že zásuvky musejí odpovídat národním schváleným vzorům!

Musejí, jenže je to norma a je nezávazná. Chtělo by to něco v zákoně a stejně by se na to spousta lidí vykašlala, obchody jsou plné Schuko a nikoho to nebere, včetně kontrolních orgánů jakkoli pojmenovaných v plynoucím čase.

František Šohajda:
Jen bych doplnil....nor ma je nezávazná a stav záleží na bezpečnosti...
Je schuko stejně bezpečná jako naše česká....já si myslím že je, protože by ji v západní evropě tak dlouho nepoužívali... norma praví ,  že pokud bude instalace stejně bezpečná nebo lepší je to OK!
Kdysi na školení řekl jeden vedoucí inspektor, že pokud se použije Schuko v celém objektu, není problém!!

Jiří Schwarz:
Citace: Jan Alin  28.10.2012, 17:29

...obchody jsou plné Schuko a nikoho to nebere,...

Zbraně jsou jedna z velkých vyjímek, jinak se běžně může prodávat i to, co se nesmí používat v zemi, kde se to prodává...
Otázkou je jak moc musí prodejde zákazníka informovat co vlastně prodává...
Já beru jako velmi rozumné řešení používáni vidlic, které jdou používat v obou systémech...
Uvidíme časem, jestli se k nám nezačne tlačit z jiných zemí i jiné provedení...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana