Může německý dodavatel v souladu s ČSN osadit v Čechách SCHUKO zásuvky?
Jiří_Hrubý:
Jedná se o zařízení, na které má však německou homologaci jako na výrobek.
Na základě této homologace, kterou povýšil na evropskou, mne odkázal s námitkou na problémy s schuko a českými zástrčkami do jistých míst.
Je mi výrazně proti srsti, když si naši montéři obrušují zástrčky flexou, aby je narvali do německých zásuvek.
Nechce se mi však hned rezignovat a všude hned osadit unischuko vidlice.
Proto se ptám, na základě čeho (ČSN neuznává, doporučení TNK 22 nepoužívat, je prý jen doporučení, nikoli zákaz a na otázku jak by se němci tvářili, kdyby jim někdo namontoval české zásuvky se jen ušklíb), pokud vůbec, je šance donutit je před předáním stavby (homologované jako výrobek) vyměnit 22 ks zásuvek v areálu za "český" typ?
Miroslav Minařík:
Proč ne?
Když se u nás mohou legálně montovat aktivní hromosvody podle francouzské normy, tak nevidím žádný problém.
Co na to říká TIČR?
Diskuse na téma Schuko zásuvek je zde! Není třeba zakládat znovu!
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,8157.0.html
Jiří_Hrubý:
I aktivní nesmysl je součástí dodávky.
(poklona) za odkaz, špatně jsem hledal. Zřejmě na ně není žádný bič...
:(
Jan Franěk:
Dovolím si být tak trohu rejpal.
Když si čtu otázku, tak pokud to má být v souladu s ČSN, tak to asi nepůjde.
Citace: Jiří_Hrubý 28.10.2012, 13:23
...., mne odkázal s námitkou na problémy s schuko a českými zástrčkami do jistých míst.
Normální stav a těžko s tím asi něco uděláte. Ale pokud chcete mít nějakou páku, tak jedinou šancí bývá investor a jeho peníze. Pokud toho přesvědčíte, že schuko má svá úskalí a může mu například přinést nějaká omezení, jak bezpečnostní, tak provozní, máte vyhráno. Zaplaceno bude až po výměně zásuvek.
Jinak jde zřejmě o předem prohraný boj. RT v těchto případech bývá osamocen a jen za "prudiče".
Jiří_Hrubý:
Rejp jste správně, já chtěl co nejvýstižněji vyjádřit problém a vylez paskvil :)
Investora jsem přesvědčil o lecčem, co němci museli předělat, stavba je celkově ve skluzu a němci mají spoustu problémů díky neschopnému českému zastoupení.
Dodavatel už se jistil u investora, očekávaje moje pruzení a na mé argumenty ho vyzbrojil odpovědí, že v "případě potřeby dodavatel dodá adaptéry".
Inu, s přihlédnutím k okolnostem a napjatosti vztahů investor-dodavatel a "malicherné finanční hodnotě zásuvek v kontextu stavby" nebudu raděj přilévat olej do ohně.
Nejhorší je, že díky homologaci stavby jakožto výrobku, je mohou správně vyměnit jen oni.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana