Určuje norma ako majú byť svorkovnice zapojené shora, zespodu?
František Kabát:
Dotaz byl na něco jiného než počet šroubků. Třířadá Mini Pragma má jednu svorkovnici dole a jednu nahoře (žádná není dělená) už od výrobce.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Illek 09.10.2012, 10:39
Ale prakticky ne. Proč odvozovat od počtu modulů počet vývodů? (relé, stykač, chránič, apod.) (no)
Je mi to úplně jasné, byl to spíše takový "čítankový příklad". V praxi to může být úplně jinak.
Záleží na osazení rozvaděče, občas je problém se svorkovnicemi trochu jiný:
- přívod v TN-C, je třeba mít 1x PEN a 1x PE, nebo PEN přivedu na PE, to považuji za bod rozdělení, a odtud pokračuji modrým vodičem na N?
- mám "několik" světelných okruhů, případně nějaký okruh s pevně připojeným spotřebičem nebo okruh pro PC, EZS,... kde to není přes chránič a pak je tam proudový chránič pro více okruhů - a potřebuje "druhou" N sběrnici...
Štefan Beláň:
Citace: Zdenek Hejčl 08.10.2012, 22:59
To Štefan Beláň:
...Nebo jsem to jenom nepochopil?...
TO: Hejčl
Pochopil jste špatně to, co jsem napsal. Chtěl jsem jenom upozornit, jak nevhodné je zapojovat vodiče PE a N ododěleně od sebe. Jaká je moje představa o správném zapojení vodičů PE a N u malých bytových rozváděčů je patrné z přiložených fotografii.
Jirka Š. Svejkovský:
Mě osobně je naprosto šumák, kolik má svorkovnice šroubků. Je mi jedno, jestli je PE nahoře a N dole. Důležité je správné zapojení a přehlednost.
Obrázek, co poslal kolega Schwarz svědčí o práci naprostého diletanta.
Milan Hudec:
Na rozdíl od p.Beláně jsem přesvědčen, že svorkovnice Na PE mohou být v různých částích rozvaděče a požadavek na stejnost se týká řazení vodičů v těchto
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana