Určuje norma ako majú byť svorkovnice zapojené shora, zespodu?

(1/4) > >>

krupino:
Kúpil som si ističovú skrinku 36 miestu. V hornej aj dolnej časti sú svorkovnicové pásy ( v strede sú prerušené, teda sú tam štyri svorkovnice dve hore a dve dole.) Určuje norma ako majú byť svorkovnice použité? (napr. hore ochranné vodiče dole neutrálne alebo naopak, alebo ochranné vodiče na hornej a dolnej svorkovnici v ľavo a neutrálne vodiče na hornej a dolnej svorkovnici v pravo alebo naopak). Je to stanovené alebo ako sa rozhodne eletrikár?

Jirka Š. Svejkovský:
Ako sa rozhodne elektrikár.

Štefan Beláň:
Citace: Rastislav Krupa  08.10.2012, 20:42

Kúpil som si ističovú skrinku 36 miestu. V hornej aj dolnej časti sú svorkovnicové pásy ( v strede sú prerušené, teda sú tam štyri svorkovnice dve hore a dve dole.) Určuje norma ako majú byť svorkovnice použité? (napr. hore ochranné vodiče dole neutrálne alebo naopak, alebo ochranné vodiče na hornej a dolnej svorkovnici v ľavo a neutrálne vodiče na hornej a dolnej svorkovnici v pravo alebo naopak). Je to stanovené alebo ako sa rozhodne eletrikár?

TO: Krupa

Pokud vám jde o umístění přípojnice PE a N, tak je naprosto jedno, zda jsou umístěné nahoře nebo dole. Norma na rozvaděče přístupné lické obsluze uvádí, že svorky PE a N mají být  umístěné stejně. Takže buď obě (PE i N) nahoře nebo obě dole. Mnoho elektrikářů však chybně a nevhodně umístňuje sběrnice jednu nahoře a druhou dole.

Vždy je velice dobré zachovat standardní a praktické řešení, a to, pro přívody horem umístit PE a N sběrnice nahoře, a pro kabely zavedené do rozvaděče spodem umísnit obě sběrnice dole. :)

Zdenek Hejčl:
To  Štefan Beláň:
Takže tam nesmí být žádná rezervní ( volná ) svorka N??
Mám-li 14 svorek na svorkovnici a použiji jen 10 je to tedy špatně? To snad ne....
Dám-li 7 je to málo.... (zle)
V případě že do budoucna se počítá s rozšířením obvodů v rozvaděči?
Nebo jsem to jenom nepochopil?
Zdá se mi to jen nešťastně formulované v 7.1.3.5.

Jan Franěk:
Citace: Zdenek Hejčl  08.10.2012, 22:59

Takže tam nesmí být žádná rezervní ( volná ) svorka N??
Mám-li 14 svorek na svorkovnici a použiji jen 10 je to tedy špatně? To snad ne....
Dám-li 7 je to málo.... (zle)
V případě že do budoucna se počítá s rozšířením obvodů v rozvaděči?
Nebo jsem to jenom nepochopil?

NO. Podle mne je to tak, že pokud mám rozvaděč pro 24 modulů, měl bych mít 24 svorek pro N a  24 pro PE.
Jestli je všechny využiju, nebo ne, je jedno. rozvaděč pro 24 modulů taky nemusíte naplnit po okraj ne? Vlastně spíš naopak že?  ;) ;) ;)
A jestli osadíte třífázový jistič, tak máte 2x šroubek(nebo wago  o:-) ) volné. A to se vyplatí.  (dance)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana