Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Môže vybaviť chránič pri kontakte zo suchou omietkou?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Môže vybaviť chránič pri kontakte zo suchou omietkou?  (Přečteno 5615 krát)
Jan Kovalcik
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 02.09.2012, 21:53 »

Stala sa mi nemilá vec.
Keď som preťahoval kábel cez stenu (hrubky 1m),  tak sa mi ho podarilo predrať až do medi.
Teraz mám na každej žile"prasklinu" asi jeden milimeter (skutočne malú) no aj tak som všetky žily jednotlivo obalil páskov a potom všetky dokopy ešte raz poriadne obalil hrubou vrstvou.
Prierez vodičov som našťastie neporušil takže hriať sa to nebude.

Trápi ma však jedná vec - kedže ten kábel pôjde priamo pod omietku, nebude mi tam vznikať rozdielový prúd ktorý by mohol vypínať chránič (30mA)?
Podotýkam že stena bude určite suchá(vedené v hornej inšt. zone).
Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #1 kdy: 02.09.2012, 22:08 »

Pokud je poškození opravdu tak malé, oprava provedena jak píšete a je to v běžné suché zdi, nebál bych se jakéhokoliv rozdílového proudu většího, než vzniká u každého rozvodu kapacitou mezi vodiči a je výrazně pod vypínacím rozdílovým proudem chrániče.
Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Petr Doležal
*

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #2 kdy: 02.09.2012, 22:10 »

Bacha při malování
Zaznamenáno

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Jan Alin
*

« Odpověď #3 kdy: 03.09.2012, 12:51 »

Já bych ho vyměnil, tohle jsou časem nejzáludnější závady.
Zaznamenáno
Jan Kovalcik

« Odpověď #4 kdy: 03.09.2012, 23:40 »

Na kábly po omietnutí ešte premeriam izolačný stav ... tak dúfam že bude všetko oka   Mrknutí ... z tým maľovaním to beriem ako žart   Škleb

Ďakujem za odpovede    Úsměv
Zaznamenáno
Petr Doležal
*

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #5 kdy: 04.09.2012, 07:16 »

... z tým maľovaním to beriem ako žart
Rozhodně bych se při škrábání malby (vlhká zeď + přitlačená kovová škrabka, špachtle v ruce) choval obezřetně. Jistě záleží na kvalitě opravy.
Zaznamenáno

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Jan Alin
*

« Odpověď #6 kdy: 04.09.2012, 07:23 »

z tým maľovaním to beriem ako žart   Škleb

Pokud berete za žert kopanec od zdi až vás to shodí ze štaflí tak budiž, takovou mám já zkušenost a nikdy bych už kabel ve zdi takhle nenechal.
Zaznamenáno
Karel Přistoupil

« Odpověď #7 kdy: 04.09.2012, 08:30 »

ono také záleží na stáří domu. V novostavbě by to zas až takový problém být nemusel. Pořád je to ale poškozený kabel a časem se to může projevit.

Pokud se jedná o starý baráček z opuky a podobného stavebního materiálu, stavěný před sto lety, tak tam už mohou být problémy znatelnější. Zdi do sebe vážou vlhkost a veškeré vady na kabelu se projeví mnohem dříve. A u takovéto závady se těžko hledá místo původu.
Zaznamenáno

Dokud máš respekt z elektriky, jsi živej. Až ho přestaneš mít, budeš brzy mrtvej.
Milan Hudec
*

« Odpověď #8 kdy: 04.09.2012, 09:36 »

Vzhledem ke kvalitě a mechanické oddolnosti izolace vodičů a plášťů bude ta izolačka asi to nejdokonalejší místo kabelu
Zaznamenáno
Jozef BABJAK
« Odpověď #9 kdy: 04.09.2012, 12:55 »

Napriek podrypovačnej poznámke kolegu Hudeca by som asi poškodenú časť kábla vhodným spôsobom vymenil. I keď chápem jeho rozčarovanie nad praktikami znižovania nákladov výrobcami, predsa len nepoškodenej izolácii kábla, ktorý som nevidel, verím viac, ako káblu opravenému patrne laikom.
Zaznamenáno
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #10 kdy: 04.09.2012, 13:31 »

Pokud berete za žert kopanec od zdi až vás to shodí ze štaflí tak budiž, takovou mám já zkušenost a nikdy bych už kabel ve zdi takhle nenechal.

Došel zedník na stavbě (při rekostrukci) a že ho omítka kope...došel jsem tam a on víčko z krabice vyhodil, že na co ?  a do "živé" krabice začal házet mokrou maltu.... ajoooo   hodinu omítal a pak přišel že ho to celé kope... Pláč
Už svítila pomalu celá místnost, jak byla červstvě omítnutá a oprouděná.....
Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.017 sekund, 20 dotazů.