Má mít zásuvka za oddělovacím transformátorem zapojený ochranný kolík?

<< < (3/5) > >>

Milan Hudec:
Proč svítí slabě fázovka na sekundáru oddělováků vždy jen na jednom vyvodu ? Mám na mysli 230/230V

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec  29.08.2012, 09:04

Proč svítí slabě fázovka na sekundáru oddělováků vždy jen na jednom vyvodu ? Mám na mysli 230/230V

Je to dáno vinutím běžných transformátorů na M (EI) jádru, hraje tam vliv kapacity "jednoho konce" S vinutí proti P vinutí...
Lepší jsou transformátory s "úplně oddělenými" vinutími na samostatných sloupcích (např. C jádro, jedna kostřička na jednom sloupku P, druhá na druhém S)
U 3f trafa by to byl problém "mechanicky" to udělat

------------------------
k původnímu dotazu - nejzbytečnější je trávit čas vymýšlením vymyšleného.
Jestliže je v "4-41, ed.2" něco slušně popsáno a nějak nastavena pravidla pro bezpečný provoz,proč někdo tráví čas tím, že chce druhým vysvětlit (spíše vnutit) svůj zcestný názor? 

Daniel Reiský:
Citace: Milan Hudec  29.08.2012, 09:04

Václav 3:
Vinutí mají mezi sebou kapacitu, která stačí k funkci citlivé doutnavky ve fázovce, s vyjímkou trafa s C jádrem zmíněného kol. Schwarzem, které má zase horší účinost. Já mám např. starou naší fázovku, kde doutnavka zapaluje již asi kolem 80V a má předřadný odpor složený ze dvou kusů o hodnotě  2,2 MOhmu a ta svítí na nepřipojené žíle kabelu dlouhého dva metry, pokud je některá další žíla připojena na fázi. Přitom kapacita vodičů je jen pár desítek pF. Na sekundáru trafa svítí ten vývod, který má obvykle kapacitně blíže k fázi, ten co je kapacitně blíže k N nebo PE nesvítí. Známá to poučka ze základů fyziky, že kondenzátor střídavý proud vede platí i v praxi.

Milan Hudec:
Kolegové  (poklona)  za zopakování základů, to nikdy neuškodí, nicméně mě není jasné proč ujednoho trafa při přehození fáze na vstupu svítí doutnavka také na druhém vodiči, a u trafa druhého (stejný typ, stejný výrobce) svítí ona fázovka stále na stejném vývodu ať fázi na primár dávám kamkoli.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana