Který "náhradní" okruh využít pro zásuvku v koupelně?
Martin Charvát.:
Citace: Jiří Schwarz 18.08.2012, 22:51
Nepředpokládám, že je na světelném okruhu proudový chránič, takže bych rozhodně nedoporučoval "povolenou" zásuvku zapojovat v problematickém prostředí jako je koupelna!
Pokud je na okruhu pro pračku proudový chránič, není problém připojit na okruh další zásuvku, s tím jištěním vás asi někdo "zmátl", nevím o tom, že by zásuvka pro drobné spotřebiče měla mít jištění 10A.
Zřídit nový okruh nebo stávající okruh rozšířit v koupelně a nemít tam proudový chránič, to je jistá forma "profesní sebevraždy". Je to jako dát někomu auto bez posilovače brzd. Ono to jde zastavit, ale v dnešní provozu to nemusí být dost rychlé a účinné...
Přes proudový chránič s vybavovacím proudem 30mA jsou připojeny všechny světelné i zásuvkové spotřebiče v obou koupelnách domu, tj. proudový chránič je předřazený jističům jednotlivých koupelnových okruhů, takže sebevraždu snad nespáchám. o:-)
Co se týče použití 10A jištění pro zásuvku poblíž umyvadla, toto pravidlo jsem slyšel z více stran spíše jako doporučení a přiznávám, že jsem ho nikde v normě nenašel.
Petr Doležal:
Citace: Martin Charvát. 18.08.2012, 23:04
Co se týče použití 10A jištění pro zásuvku poblíž umyvadla, toto pravidlo jsem slyšel z více stran spíše jako doporučení
Pokud je "holící" zásuvka připojena na světelný obvod a ještě Cu1,5, tak 10A je tak akorát.
Jiří Schwarz:
Citace: Petr Doležal 19.08.2012, 08:52
Pokud je "holící" zásuvka připojena na světelný obvod a ještě Cu1,5, tak 10A je tak akorát.
"Technicky" je takové řešení správné, "koncepčně" něco takového ČSN 33 2130, ed.2 nepodporuje.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jiří Schwarz 19.08.2012, 11:31
"Technicky" je takové řešení správné, "koncepčně" něco takového ČSN 33 2130, ed.2 nepodporuje.
Opravdu?
tatahub:
Koupelna (obvyklých rozměrů) se nepočítá mezi místnosti, ale mezi příslušenství, proto žádné zásuvky tahat ze světel.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana