Který "náhradní" okruh využít pro zásuvku v koupelně?
Martin Charvát.:
Byl jsem pozván do novostavby s úkolem posunout zásuvku pro pračku a zásuvku poblíž umyvadla pro drobné spotřebiče. Po nenaměření napětí na zásuvce pro drobné spotřebiče si majitel novostavby vzpomněl, že zásuvka byla vždy bez napětí a že pravděpodobně došlo buď ke přerušení kabelu někde po cestě při dokončování anebo kabel nikdy nedošel až do domovního rozvaděče.
a) Lze pro tuto zásuvku využít pračkový okruh, který je jištěn 15A jističem char. B když je pro tyto zásuvky doporučeno pouze 10A ?
b) nebo lze využít světelný okruh koupelny, který je jištěn 10A jističem char. B ?
Je některé z těchto řešení vůbec legální?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Martin Charvát. 18.08.2012, 20:20
a) Lze pro tuto zásuvku využít pračkový okruh, který je jištěn 15A jističem char. B když je pro tyto zásuvky doporučeno pouze 10A ?
Takový jistič neznám, uvedl byste typ?
b) nebo lze využít světelný okruh koupelny, který je jištěn 10A jističem char. B ?
Na světelný okruh je možno připojit jednu zásuvku.
Je některé z těchto řešení vůbec legální?
Zákon nařizuje, že vyhrazené technické zařízení musí být bezpečné. Nic víc, nic míň.
Použijte selský rozum.
Martin Charvát.:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 18.08.2012, 21:28
Takový jistič neznám, uvedl byste typ?
Omlouvám se jednalo se samozřejmě o 16A jistič.
Na světelný okruh je možno připojit jednu zásuvku.
Takže varianta b) není v rozporu s předpisy
Zákon nařizuje, že vyhrazené technické zařízení musí být bezpečné. Nic víc, nic míň.
Použijte selský rozum.
Z hlediska bezpečnosti i snadnější montáže je pro mne přijatelnější řešení b)
Z hlediska praktičnosti je pro změnu asi vhodnější varianta a) , kdy při případném zkratu mi jistič neshodí i světlo.
Jiří Schwarz:
Elektrická zařízení a rozvody se provozují podle norem platných v době uvedení do provozu.
Jestliže "dnes" osadíte novou zásuvku nebo vytvoříte nový okruh, mělo by zařízení splňovat požadavky aktuálně platných norem.
Nepředpokládám, že je na světelném okruhu proudový chránič, takže bych rozhodně nedoporučoval "povolenou" zásuvku zapojovat v problematickém prostředí jako je koupelna!
Pokud je na okruhu pro pračku proudový chránič, není problém připojit na okruh další zásuvku, s tím jištěním vás asi někdo "zmátl", nevím o tom, že by zásuvka pro drobné spotřebiče měla mít jištění 10A.
Zřídit nový okruh nebo stávající okruh rozšířit v koupelně a nemít tam proudový chránič, to je jistá forma "profesní sebevraždy". Je to jako dát někomu auto bez posilovače brzd. Ono to jde zastavit, ale v dnešní provozu to nemusí být dost rychlé a účinné...
Lubomír Jindra:
Citace: Martin Charvát. 18.08.2012, 21:57
Z hlediska bezpečnosti i snadnější montáže je pro mne přijatelnější řešení b)
Z hlediska praktičnosti je pro změnu asi vhodnější varianta a) , kdy při případném zkratu mi jistič neshodí i světlo.
Viz. kolega Schwarz a zkuste to z hlediska uživatele/investora. Jemu navrhněte různá řešení a sám hlídejte zachování technických parametrů (RCD...).
Pro mnoho investorů je stále elektrikář jakýsi "bubák" co přijde, vše musí být jen podle něho a nikdo vlastně neví co dělá :D když je ale investor srozumitelně obeznámen se situací a možnými řešeními (a od toho se odvíjející cenou...) kladně na to reaguje spoluprací a elektrikář se z "bubáka" změní v přítele :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana