Který "náhradní" okruh využít pro zásuvku v koupelně?
Jiří Schwarz:
Citace: Daniel Hudzík 20.08.2012, 07:04
V tomto momente by mal nastúpiť zdravý rozum. Aké nebezpečenstvo hrozí od zásuvky za RCD, istenej 10A, napojenej zo svetla, ktorá "uvidí" maximálne holiaci strojček?
(jednicka)
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jiří Schwarz 20.08.2012, 06:56
V tabulce 6 jsou uvedeny příklady zásuvek jištěných 10A, ale je to pro určité konkrétní využití.
Standardní zásuvkový okruh by měl by měl mít jištění 16A.
A co zásuvka pro plynový kotel? Měla by být na samostatném jističi a dost často se dává 6A, aby si do ní kdekdo nenacpal třeba pračku, jak jsem viděl při poslední revizi.
Daniel Hudzík:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 20.08.2012, 09:40
A co zásuvka pro plynový kotel? Měla by být na samostatném jističi a dost často se dává 6A, aby si do ní kdekdo nenacpal třeba pračku, jak jsem viděl při poslední revizi.
Standardne pre zasuvkove vyvode na rozne technologie projektujem istenie 2,4,6A a nevidim v tom ziaden problem. Ina situacia je pokial je obsluha poucena, ze to tej a tej zasuvky patri to a to zariadenie. V opacnom pripade obsluhu pouci padajuci istic.
Ale spat k otazke. Vytiahnut zasuvku zo svetelneho obvodu /pokial je tento pripojeny cez RCD/ je absolutne bezpecne a pouzitelne riesenie.
Jiří Schwarz:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 20.08.2012, 09:40
To je otázka spíše na právníky...
Pokyny výrobce mají vyšší váhu, než požadavky technických norem.
Výrobce může doporučit pro konkrétní zařízení jištění 6A.
Ale může mi výrobce "kecat" do elektroinstala ce domu, když to není "součást výrobku"?
Pokud má výrobek vidlici, kterou lze vsunout do běžné zásuvky 16A/230V, měl by seriozní výrobce "jistit" vhodně svůj výrobek a počítat s připojením k běžné zásuvce.
Jsem konzervativní člověk, žiji v přesvědčení, že vyjímky by se měly využívat pouze tam kde je opravdu potřebujeme a přednostně by se mělo používat standardní řešení.
Zdenek Hejčl:
To Daniel Hudzík:
Standardne pre zasuvkove vyvode na rozne technologie projektujem istenie 2,4,6A a nevidim v tom ziaden problem. Ina situacia je pokial je obsluha poucena, ze to tej a tej zasuvky patri to a to zariadenie. V opacnom pripade obsluhu pouci padajuci istic.
Je to hezké, ale co s tím udělá kutil? Vymění jistič, protože je rozbitý, když stále padá.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana