Jak vyřešit přepínání napájení ze sítě a měniče?

<< < (8/15) > >>

Pavel Rous:
Citace: Zdenek Rajmont  17.08.2012, 19:51

A co když slunce překryje mrak?  ;) Relé se ucvaká a kompresor z toho bude mít depresi ...
To bych to celé raději připojil do sítě, hlídal směr výkonu za elektroměrem a reguloval jej solárním měničem na nulu ...
Přebytky do sítě prostě nebudou ...

To už je ale dost za hranicí zákona, protože to vyžaduje on-grid měnič a živnostenský list. U některých dodavatelů energie je situace "jednodušší",  protože sčítají všechny 3 fáze. Jiní mají elektroměry, co posuzují každou fázi zvlášť. Každopádně všechny elektroměry užívané v současnosti indikují jakýkoli pokus o náhodnou dodávku směrem ven a ještě ji přičtou ke spotřebě.

Jinak relé se neucvaká, vykrývá to akumulátor, i když s účinností okolo 80%.

raj:
Proto to hlídání směru výkonu.

Ježíšmajrá ... ještě do toho taháte baterky ... Spočítejte si, na kolik Vás vyjde kWh...

Ján Garaj:
Presne o tom to je, pán Rajmont.Relé sa ucvaká,ak je zapojené priamo na kolektory a menič. Preto som písal,trvale dobíjať baterky a chladničku napájať z bateriek cez menič. Iba pri poklese napätia v baterkách pod nastavenú hranicu prepnúť okruh chladničky buď na energiu verejnej siete alebo dobíjať baterky z verejnej siete. Toto dobíjanie sa dá nastaviť aj časovým spínačom bez veľkých problémov. To že chladnička zostane aj 10-15 minút bez prúdu jej nijako neuškodí a ani potraviny sa nepokazia. To mi snáď uverí každý,takže o nejakom mžikovom prepínači je naozaj zbytočné sa baviť. Ten pokles na 80% sa dá naozaj aj signalizovať včas.Mne príde SMS pri poklese napätia na 10V. pri poklese na 8V jednoducho baterky odpojí alebo tá možnosť na prepnutie na sieť je stále k dispozícii,takže tento smer by asi bol lepší,ako stále cvakanie relátok.Treba to zvážiť. 

raj:
Tak budeme počítat:

Kompresor chladničky - 1kW => při 230V je 4.3A (účiník zanedbáme, předpokládejme jen činný výkon)
Uvažujme, že je již "namraženo",  takže činný běh kompresoru bude cca 4 hodiny denně  => 4kWh.
Uvažujme 24V akumolátor: 1kW na 230V při 100% účinnosti měniče (sice blbost, ale proč ne) je při 24V 41A.
4 hodiny denně dělá 164Ah (při úplném vybití).

A nyní reálně:
Účinnost měniče je 80 procent, baterie je možno vybít max. na 50%,  takže kapacita (olověných) akumolátorů bude 393Ah, při max. 1000 cyklech nic moc...

Měnič - 5000Kč,  Trakční akumolátor  320Ah (protože obyčejný startovací nelze použít ) - 22.000,- (bez DPH),  4x solární panely 240Wp - 21.000,-

... nic moc ... :-[

Fyzika se bohužel oblafnout nedá ...

Pavel Rous:
Rajmont: Vidím, že jsme psali současně:

Já mám pocit, že uvažujete o zcela jiném zadání. Já jsem od začátku mluvil o spotřebování přebytků, tedy tam zcela jistě nic z akumulátorů nepůjde.

A pokud se jednou za čas stane, že nepůjde proud, pak ať se to klidně z akumulátorů pro jednou vykryje, cena zachráněných potravin to ospravedlní.

Pokud bych chtěl napájet všechno ze soláru, tak budu projekt vymýšlet zcela jinak ale bude to vždy nevýhodné. Protože i kvalitní akumulátory mají účinnost okolo 80%.

Pokud chcete vynechat akumulátory, které jsou děsivě drahé, nelze jinak, než použít on-grid měnič. Pro přímé zpracování napětí solárních panelů jsem ani žádný off-grid měnič neviděl. Všechny se dělají pouze na napětí akumulátorů.

Začínám si uvědomovat, že možná bude lepší ponechat ruční přepínání na lednice při výpadku (ale to musí být někdo doma) a přebytky raději cpát do čehokoli jiného, kde klasická UPS postačí.

Garaj: Měnič bude mít 85-90%,  akumulátor 80% a nabíječka 85-90% výsledek je okolo 58% - no nic moc.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana