Jak vyřešit přepínání napájení ze sítě a měniče?

(1/15) > >>

Pavel Rous:

Chtěl jsem vyřešit přepínání napájení lednice z el. sítě na výstup DC/AC měniče s dostatečnou rezervou výkonu (měnič 2kW trvale, 4kW špička, uzavřený ostrovní solární systém). Přepínal jsem to vždy ručně a už mne to přestávalo bavit  :)

Měřením jsem zjistil, že lednice při rozběhu odebírá až 2kW. Pokoušel jsem se obvod sestavit z relé 220V/12A se dvěma přepínacími kontakty, které přepínaly fázi i nulu mezi měničem a sítí.

Bohužel hned první den, kdy obvod zpočátku fungoval dobře, když se jednou doba přepnutí zřejmě trefila přesně do rozběhu lednice, došlo k vyhoření měniče a vypadnutí všech jističů po cestě až k elektroměru (10A, 25A, 3x25A). Patrně vlivem oblouku, který se probil vzduchem přes kontakty relé ze sítě až do měniče, kde zkratoval koncový stupeň. Alespoň tak si to vysvětluji.

Chtěl bych se proto zeptat, jestli by mi někdo mohl poradit, jak takový přepínací obvod zapojit, aby se podobná nepříjemnost nestala. V klasických UPS se také používají relé (ale možná ne na 2kW odběr) a funguje to. Proto jsem mylně předpokládal, že by to mohlo fungovat také.

Jiří Schwarz:
V podstatě jste si tak trochu odpověděl sám.
Asi tam nějaký oblouk vzniknul a když dojde k ionizaci, už platí jení "bezpečné vzdálenosti",  už se to chová trochu jinak, už může oblouk přeskočit...
Někteří výrobci UPS používají více relé, jinak je načasované přepnutí při výpadku sítě, jinak je načasované přepnutí zpět, chytřejší UPS se dokážou před přepnutím "zasynchronizov at" s obnovenou sítí,...
Tohle vymýšlet doma - do toho bych se nehrnul.

Václav 3:
Použijte pouze spínací jednopólová relé (tedy celkem 4 ks, nikoliv 2 přepínací)  a vytvořte ovládacími obvody mezeru mezi přepnutím. Zřejmě se vám dostalo napětí sítě na výstup měniče. V ostatním už jen souhlas s kol. Schwarzem. Pokud chcete experimentovat pro domácí použití budiž, jinak koupit průmyslový výrobek!

Pavel Rous:
No já bych klidně hotový výrobek použil, kdyby nějaký existoval. Kupovat 4kVA UPS u které nemám jistotu, že poběží na indukční zátěž se mi nechce a stejně bych z ní musel kuchat baterie, které mám externí (solární),  navíc mám rozvod 12V a silnější UPS už mají určitě baterie na vyšší napětí. Tedy bohužel netuším, jaký hotový výrobek by mi mohl pomoci.

Co nějaké stykače, nemají vyšší vzdálenost mezi kontakty, aby oblouk nenastal?

Jestli tomu dobře rozumím tak

1) oblouk zhasne při průchodu nulou
2) pokud tedy kontakty jsou příliš blízko (méně než vámi uváděná bezpečná vzdálenost) a relé kompletně přepne před průchodem nulou. lze očekávat oblouk při větším proudu zřejmě vždy?
3) asi to nic nezmění, ale z logů ovládacího zařízení (mikroprocesoro vá deska Arduino) relé jsem zjistil, že ke zničení měniče nedošlo při přepnutí síť -> měnič ale až při dalším zpětném přepnutí z měniče zpět na síť zhruba po půl hodině provozu na měnič

Z předchozího vyplývá, že kdybych tedy rozložil spínání obou zdrojů do více relé a zpozdil je minimálně o půlvlnu, tak by zřejmě k probití z jednoho zdroje do druhého nemohlo dojít (?). Docela se bojím toho, že kdyby nějaké relé vlivem špičky "přimrzlo",  tak se připojí nic netušící druhý zdroj a stane se přesně to samé, co dnes  :-\ Proto jsem raději původně použil jedno relé se dvěma přepínacími kontakty. To když přimrzne tak nepřepne... Jenže s tím obloukem jsem nepočítal...

Také jsem někde četl, že používají více relé s kontakty v sérii, že prý je pak možnost oblouku menší.

No hlavně bych potřeboval, aby to celé moc nežralo (přídržný proud relé atd),  protože o tom solární systémy jsou - snažíme se spořit, kde se dá...

Pavel Rous:
Ještě jsem chtěl poznamenat, že samozřejmě existují profesionální solární střídače, které se přifázují a dodávají do sítě. Na to už ale musíte mít živnostenský list a zaregistrovano u výrobnu energie, což nemám a ani se mi do toho z mnoha důvodů nechce...

Navíc to neřeší problém výpadků energie, který je u lednic naprosto kritický, protože po pár hodinách můžete veškerý obsah vyházet do odpadu. Jinak bych se náhradou napájení v podstatě nejproblematič tějšího spotřebiče v domácnosti (kterým lednice bezesporu je, na měnič je daleko snažší rozběhnout třeba vrtačku nebo bojler) vůbec nezabýval.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana