Jak vyřešit přepínání napájení ze sítě a měniče?

<< < (6/15) > >>

Pavel Rous:
Na to jsou podle mne dva pohledy:

pohled 1 - systém je ostrovní, pokud objekt nemá jiný zdroj energie, tedy pokud není připojen na rozvodnou síť dodavatele

podle tohoto pohledu můj systém ostrovní není

pohled 2 (legislativní pohled) - systém je ostrovní, pokud nepoužívá on-grid střídač(e)

z tohoto pohledu můj systém ostrovní je

Vyberte si...

Záleží na tom, co hodnotíte, jestli celý objekt (dům),  nebo solární systém.

Jiří Mudra:
Osobně považuji za ostrovní systém ten, kdy ani následkem (běžné) poruchy nedojde ke vzájemnému spojení s distribuční sítí. Což, jak jste nám zde dokázal, váš systém nesplňuje... (prozatím)

Ján Garaj:
Pán Miroš a pán Mudra to pomenovali úplne výstižne, dá sa povedať správne.Niečo podobné som začal riešiť synovi s tým, že som mu nakázal, aby sa najskôr pozrel na štítok chladničky, či to striedač a lebo tzv menič utiahne pri rozbehu.Ak nebude mať chladnička správne hodnoty, žiadne relátka neriešim, nech si kúpi novú chladničku. Ak má niekto na kolektory, má mať aj na novú alebo vhodnú chladničku. Potom sa môžeme baviť ďalej.Napájajt e si chladničku aj terajšiu stále z kolektorov,avšak ten menič(striedač musí mať tak veľký výkon, aby vám utiahol štart chladničky.(spolupráca menič(striedač) neviem to tu presne popísať, nie som už taký zbehlý, aby som vám to vysvetlil, aj keď princíp viem a mám premyslené aj riešenie. Takže naozaj nesmiete miešať Vašu energiu z kolektorov s energiou od energetikov.To je skoro by som napísal až trestné.Naozaj môžete ohroziť niekoho neznalého situácie-Vašich miestnych pomerov.Elektr ika nie je hračka aj zabíja.V tomto prípade je každá rada drahá, ide totiž o život.Rozdelte si obvody-zdroje energie a začnite pekne od začiatku riešiť, čo sa riešiť za tejto situácie dá aj v súlade s predpismi.

Pavel Rous:
Uvedené téma je dost rozporuplné a opravdu záleží na úhlu pohledu.

Pokud vezmu vaši odpověď do důsledku, tak bychom museli všeobecně zakázat použití nepřerušitelný ch zdrojů UPS, protože ty ve své podstatě dělají naprosto přesně to, o co se pokouším. Čili nic nového ani nic vysloveně zakázaného. Jediný kosmetický rozdíl spočívá ve způsobu nabíjení akumulátoru - jednou je to ze sítě a jednou ze solárního systému.

Na rozběh lednice, pokud je tato staršího klasického provedení, potřebujete měnič o trvalém výkonu minimálně 1,5kW, nejlépe 2kW, aˇt je to sinus nebo nesinus. Pro novější typy potřebujete minimálně 1kW. To mám odzkoušené.

Petr Fiedler:
Aby to bylo technicky čisté, měl byste spínat při průchodu napětí nulou. Při použití klasických relé byste měl zohledit spínací zpoždění, které relátka mají někde v řádu milisekund (často se uvádí 5 ms). Jedna půlperioda při 50 Hz trvá 10 ms, takže zpoždění na relé může být významné.

Řešením by mohla být nějaká SSR (solid state relays),  která umí spínat v nule (zero-crossing SSR) a jejich spínací zpoždění bývá pod 0,1 ms.

SSR, nejsou schopna dělat galvanické oddělení obou soustav, které by přitom měly zůstat odděleny. Moje řešení by asi spočívalo v kombinaci stykačů či relé (kvůli galvanickému oddělení) a zero-crossing SSR, přičemž bych asi doplnil nějakou řídící logiku, která by hlídala, že :
1) spotřebič je v okamžiku přepínání vypnutý, nebo,
2) pokud byl spotřebič zapnutý, tak dojde k jeho spolehlivému vypnutí a následnému zapnutí s dostatečnou prodlevou, která zajistí, že se roztočené motory stihnou zastavit a kondenzátory vybít. Nevím, nakolik je pro blíže neidentifikova telné spotřebiče "zdravý" cca 100 ms až několikasekund ový výpadek a následné připojení fázově posunutého napájení. Rychlovarné konvici je to nepochybně jedno, ale za výrobek s motorem či odrušovacím kondenzátorem bych bez hlubšího studia ruku do ohně nedal. Čas od času krátký blackout spotřebiče pochopitelně přežijí, ale není to ideální

Ještě upozornění - spotřebiče typu "lednička" nemají rády, když jsou příliš často zapínány a vypínány, ale v dokumentaci se to nedočtete, protože výrobce počítá s tím, že ledničku strčíte do zásuvky a necháte ji tam a ona si provozní časy kompresoru řídí sama. Na experiemnty lednička není nejlepší spotřebič.

Ideální řešení by mohlo přepínat zcela beznárazově v okamžiku, kdy obě obě soustavy současně procházejí nulou (respektive fázový rozdíl je minimální),  ale nemám tušení jak často tato situace u vás nastává. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana