Jak vyřešit přepínání napájení ze sítě a měniče?
Miroš Jan:
TO: Pavel Rous
Proto jsem se ptal na to schéma zapojení. Totiž běžně třeba ČEZ, ostrovní režim nepovoluje. Jeden z důvodů je, aby ochránily svoje zaměstnance.
Petr Doležal:
Pro zajímavost. Na tomto relé vám L a N těžko půjde do zkratu.
Jen jako technická vychytávka, o ceně nemluvme.
raj:
Že se vám chce řešit takovou volovinu.
Holt šetřit je třeba za každou cenu.
Za jeden již shořelý střídač máte elektřiny pro lednici na celý rok.
Solární měnič bude mít z rozběhu kompresoru ledničky jistě velkou radost a dá vám to patřičně "sežrat".
Ale proti gustu není dišputát - použijte 2 ministykače s mechanickým blokováním.
Pavel Rous:
Citace: Miroš Jan 17.08.2012, 12:51
TO: Pavel Rous
Proto jsem se ptal na to schéma zapojení. Totiž běžně třeba ČEZ, ostrovní režim nepovoluje. Jeden z důvodů je, aby ochránily svoje zaměstnance.
Tohle nějak nechápu. Klasický ostrovní systém je zcela oddělený, proto nevidím důvod, proč by se ČEZ měl bát o své zaměstnance. Jedině že by například mně někdo vlezl do domu v době výpadku elektřiny a dostal ránu ze zásuvky napájené měničem.
Ovšem na druhou stranu naprosto oddělený systém - do toho nikomu nic není, pokud si takový přece vytvořím. Nikdo přece nemá absolutní monopol na to, jak si kdo vyrábí elekřinu pro vlastní spotřebu. Pokud si tedy někdo ve sklepě nebastlí malý atomový reaktor 8)
Zdenek Rajmont: Ano , to je pravda s tou cenou střídače :) Ale mně šlo spíš o princip. Například dnes už mám hlášené z Obecního úřadu pro naši lokalitu na příští týden dva výpadky - každý ze dvou dnů nepůjde elekřina po dobu 10 hodin. Už jen hodnota potravin v obou lednicích včetně mrazáků převyšuje silně cenu toho střídače o:-). Chápete, kam tím mířím? V případě dvou lednic dělá opravdu cena energie cca 3500,- ročně. Tedy pro někoho se to vyplatí, pro někoho ne. Jak už jsem ale psal, cpát přebytky do lednic je asi nejhorší zoufalá varianta. Jediná omluva, kterou pro to mám je záchrana potravin, obzvláště teď v létě. No ono taky přebytky jsou většinou jen v létě. V zimě zmrazené potraviny prostě vyhodím ven na sníh a nic se jim nestane :)
Čili ono je to s tou volovinou relativní, jako ostatně všechno...
Miroš Jan:
TO : Pavel Rous
Ten váš systém, asi není zcela ostrovní že?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana