Je opravdu nutné pospojovat vodovodní baterie?
zerotest:
To:Marian Hanzalík Posláno: 04.08.2012, 05:40, Martin H. Posláno: 03.08.2012, 23:01
Už jsem to tu psal, že potrubí, které má odpor kiloohmy se chová při zkoušce elektrické pevnosti, tak že někdy dojde k průrazu. Potrubí mělo délku do cca 2,5m - délka omezena vodiči vn generátoru. U některého potrubí nedošlo k průrazu ani při 2,5kV a u jiného došlo k průrazu pod 500V. Délka ani průřez paradoxně neměly vliv. Tedy když kvůli ničemu jinému, tak jako součást ochrany před bleskem a přepětím je třeba učinit opatření k vyrovnání potenciálu.
Fuk Tomáš:
To: zerotest
Hluboce s Vámi souhlasím, na tento důvod k ekvipotenciáln ímu pospojování se často zapomíná.
Petr M:
Jaký odpor mívá ta usazenina v trubkách? Jestli to náhodou není ekvivalent mokré, plesnivé omítky, která taky není nikam pospojena ;D
Jinak kohoutek může potenciál přivádět nebo odvádět do země. V prvním případě musí někde být zdroj. Jenomže trubky vedou do domu skrz kotelnu, kde je vše pospojeno a jinou sestou se elektrika k vodě nedostane. Kde se pak na kohoutku vezme něco, co by bylo nebezpečnýho? Na samovolný výskyt 230V střídavých nějak nevěřím. No a druhá možnost, odvedení potenciálu - princip ochrany je jednoducjý, snížit protékající proud a čas jeho působení. Radši dostanu ránu, při které dokážu ucuknout a jenom se trochu leknu, než oněch vybavovacích 25mA. Z tohohle pohledu je jnepospojení výhodou. Sice chránič v tomto případě nevybaví, ale uživatel je varován a proud omezen sériovým odporem vody a usazeniny z trubkách. A pokud je proud pod hranicí vnímání, tak ho nepozná ani chránič, ani uživatel, ale ani nikoho neohrozí.
zerotest:
To:Petr M Posláno: Dnes v 11:04
Od mokré zdi jsem dostal pecku, až jsem si sednul na zadek. Zeď s podlahou je taky dobře spojena a přesto. Nakonec jsem zjistil, že nějaké hovado dalo do zdi tzv. čokoládku bez další izolace a zároveň vím, že voda – vlhká zeď je celkem vodivá.
Škoda, že zeď nebyla plesnivá, to by mě to nekoplo. :D :D
Marián.K:
Citace: Petr M 06.08.2012, 11:04
Jaký odpor mívá ta usazenina v trubkách?
Dúfam, že toto žiadna norma nerieši, trubka je aj liatinový odpad napojený na záchodovú misu 30cm plastovým kolenom a skúmať vodivosť takýchto usadenín... :P
Citace: zerotest 06.08.2012, 07:49
Tedy když kvůli ničemu jinému, tak jako součást ochrany před bleskem a přepětím je třeba učinit opatření k vyrovnání potenciálu.
Tu skôr vidím dôvod pospájania.
Chalupa v horskej osade, bleskozvod O.K., HOP O.K., oceľová trubka zo studne v suteréne pripojená na HOP, ďalej plast do kúpeľne. Radiátor v kúpeľni na potenciáli HOP, batéria na potenciáli "nevodivého plastu a nevodivých usadenín" rádovo niekoľko kΩ. Pri 230 v pohode. Pri zásahu blesku potenciál radiátora spoločný s HOP, dajme tomu 10000V. Bolo by zaujímavé, kde je vtedy "takmer" nevodivá trubka. Na 30 mA stačí potom 33kΩ, pričom tých 10 000 je VZP (vycucané z prstu, 20 000 z dvoch prstov ;)).
Stále je to o mokrom prostredí, uvažovať ale o pospájaní voči napr. kovovej zárubni na chodbe už asi nebude o znižovaní rizika na prípustnú hranicu, ale na nulu. Potom je už zaujímavá aj vodivosť tehly, kvádra, omietky, dreva a pod. ??
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana