Je opravdu nutné pospojovat vodovodní baterie?

<< < (24/26) > >>

IM:
Citace: Petr M  16.08.2012, 09:07

A co polička nad vanou z materiálu sklo/kov? A vruty, na kterých drží?   

Kabely musíte mít v 5 cm pod omítkou.  (norm)

Petr M:
Citace: Milan Illek  16.08.2012, 10:04

Kabely musíte mít v 5 cm pod omítkou.  (norm)

Nemluvím o kabelech. Mluvím o zásahu budovy bleskem mimo hromosvod. Vážně je bezpečný nemít pospojovanou kovovou poličku na vnější stěně domu?

Nebo jinak, počítejme kohoutek v LPZ1, vodovorní potrubí k němu z plastu, u vstupu do domu vodivá pospojená část. Jaký je riziko při bouřce?

Jan Alin:
Citace: Petr M  16.08.2012, 11:12

Nebo jinak, počítejme kohoutek v LPZ1, vodovorní potrubí k němu z plastu, u vstupu do domu vodivá pospojená část. Jaký je riziko při bouřce?

A to je přesně ten problém dnešního pojetí hromosvodů. Počítají se varianty, které nenastanou a přesně spočítat ani nejdou protože do výpočtů vstupují hodnoty proměnné v čase. Pak jsou výpočty buď přehnané, nebo totální bláboly. Já koukám při bouřce rád z okna, takže to mám vlastně už spočítané.  :D

Zlatý Jules Verne s jeho osobním hromosvodem v Tajuplném ostrově.  ;)

Jiří Schwarz:
Citace: Jan Alin  16.08.2012, 11:29

.... Já koukám při bouřce rád z okna, takže to mám vlastně už spočítané.  :D
...

Když jsme u těch oken, dřevěné okno mělo relativně malý "kus kovu" jako zavírací mechanismus.
Když staré okno nahradíme plastovým, to má "kovový vnitřek",  tím se můžeme dostat na nevyhovující vzdálenost kovového předmětu nezanedbatelné velikosti od nějaké části hromosvodové soustavy.
Už jste viděli na "plastovém okně" nějakou zemnící svorku?  (zle)

Kamil Novák:
Citace: Petr M  16.08.2012, 11:12

Nemluvím o kabelech. Mluvím o zásahu budovy bleskem mimo hromosvod. Vážně je bezpečný nemít pospojovanou kovovou poličku na vnější stěně domu?

A jak kvalitní potenciál země podle vás ta polička má? Proč by mělo její ukotvení ve stěně blesk zajímat?

TO Schwarz : Na plastovém okně ještě ne, ale s hliníkovými rámy se již v předstihu před lety začalo v jednom špitále  (ssur) - viz http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,15009.msg110604.html#msg110604

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana