Je opravdu nutné pospojovat vodovodní baterie?
Lubomír Jindra:
Citace: Milan Hudec 13.08.2012, 16:17
v normach je
co
Milan Hudec:
Jistě se dá v normách najít ustanovení, že veškeré vstupující vodivé části do stavby je nutno pospojit s HOP.
Pokud se shodneme, že voda je schopna přenést potenciál blesku, musím nějakým způsobem pospojit i onu, přes to, že je rozvod proveden PVC potrubím, jak to provést?
Napadly mě dvě možnosti.
1. Nechat vodu téci přes HUP - trochu nepraktické
2. Vložit do rozvodu vody kus kovové trubky a bleskový proud "odsát" pomocí této.
V diskusi zmiňovaný vodivý povlak trubek se dá vyřešit (nic lepšího mě nenapadlo) vytvořením závitu na plastovém potrubí.
Obě opatření se dají realizovat za několik stokorun.
Bleskový proud nemusí po vodě přijít zrovna z vodárny, ale také (nedávnou mnou řešený případ), kdy soused má uzemnění svého hromosvodu nad litinovým starým rozvodem vody, z něhož se pomocí pklastových trubek připojovala novostavba vedle.
zerotest:
To:Lubomír Jindra
S takovou praxí byste už mohl umět stanovit rizika, provést jejich vyhodnocení s návrhem, jak jejich případný negativní vliv snížit na únosnou mez. Jako RT určitě. i když z vašich přípěvků mám pocit, že u vás funguje ješitnost-profesní slepota-neznalost, sám si vyberte. Když si je někdo jistý, že dělá dobře, když něco nedělá, tak říkám ať, si uvědomí, co se může stát. V daném případě by mohlo jít až o nedbalostní trestný čin neúmyslného zabití - , ,odměna’’ myslím, že až 4 roky nepodmíněně. Občas si přečtu nějaké výroky nejvyššího soudu a musel bych být opravdu Jouda, abych se nepoučil z chyb druhých.
Milan Hudec:
To Zerotest
Myslím, že není nutné být tak ostrý, kolega Jindra je jistě odborník, který si dokáže svoje řešení obhájit na základě platných norem.
Konec této diskuze se vedl v mírně nadnormovém/mimonormovém duchu (osobně ho mám rád, nesnáším typizovaná řešení ), ale je pravda, že pospojení vody coby média jako takového, normy v prvním přiblížení nepožadují.
Karel Frištenský:
Citace: Milan Hudec 13.08.2012, 17:11
Jistě se dá v normách najít ustanovení, že veškeré vstupující vodivé části do stavby je nutno pospojit s HOP.
Pokud se shodneme, že voda je schopna přenést potenciál blesku, musím nějakým způsobem pospojit i onu, přes to, že je rozvod proveden PVC potrubím, jak to provést?
Napadly mě dvě možnosti.
1. Nechat vodu téci přes HUP - trochu nepraktické
2. Vložit do rozvodu vody kus kovové trubky a bleskový proud "odsát" pomocí této.
V diskusi zmiňovaný vodivý povlak trubek se dá vyřešit (nic lepšího mě nenapadlo) vytvořením závitu na plastovém potrubí.
Obě opatření se dají realizovat za několik stokorun.
Bleskový proud nemusí po vodě přijít zrovna z vodárny, ale také (nedávnou mnou řešený případ), kdy soused má uzemnění svého hromosvodu nad litinovým starým rozvodem vody, z něhož se pomocí pklastových trubek připojovala novostavba vedle.
Když už, tak by se to mělo řešit elektrickým připojením vodovodního uzávěru - ty bývají zpravidla kovové, i když jsou použity plastové trubky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana