Je opravdu nutné pospojovat vodovodní baterie?

<< < (3/26) > >>

lop:
Citace: Petr M  01.08.2012, 13:16

....Ale jinde může být trochu jiná situace...

Samozřejmě. Dotaz popisuje pouze nějaké řešení. V jednom případě to může být správné řešení, v jiném jde o totální úlet.
Vzhledem k tomu, že se ptá Jaroslav Hasala, který patří ke zkušeným kolegům, předpokládám ten totální úlet. Jinak bych byl v tomto tvrzení opatrný a nejdříve si zjistil všechny podrobnosti.

Ižák Ctibor:
Zoberme si prípad, že po-spojovanie nebude. Vodovod mám uzemnený na prívode do domu, ostatný rozvod je plastom. Na batérii budem mať pomerne slabý potenciál zemi, cez vodu. Manželka si bude sušiť vlasy z fénom, ktorý bude vlhký. Zároveň sa dotkne batérii.Ak berieme do úvahy odpor zvlhnutého fénu + odpor vody od domovej prípojky po batériu, asi ju to "kopne " a slušne. Ak však si batériu uzemním, (po-spojovanie) ,  o odpor vody v tomto obvode dojem a myslím si ,  že ju to chuderu kopne poriadne.
Samozrejme, ak budeme uvažovať o iných možných situácií,  bude celková situácia vypadať úplne inak.
Každá situácia sa musí posudzovať podľa mňa osobitne a voliť menšie zlo.
Úplne bezpečnú inštaláciu som ešte nevidel,
(Mne to pripadá tak, že najbezpečnejšie je ,  ak tam žiadna elektrika nebude. ) :D

Milan Hudec:
Citace: František Šohajda  01.08.2012, 09:05

Záleží kde to je !
Budu se dívat jinak u operačních  sálů se zásahy na srdci ,  jinak na chatě o dvou místnostech... .. ;)

Jsem si vzpoměl, že při svém pobytu na pitevně jsem viděl kdejaký kohoutek od vody pospojovaný, jelikož do zdrav. nedělám, rád bych se vás zeptal dle jakých norem se instalace na pitevně projektuje.

Jiří Schwarz:
Nechce se mi zakládat nové vlákno, když tady řešíme něco podobného.
Kuchyně, pracovní deska, s dřezem, vodovod v "v kovu",  asi půl metru od kohoutku zásuvka v TN-C,  spojit či nespojit kohotky (baterii) s PEN zásuvky?
Neptal bych se tak hloupě, kdyby tam nebyla jedna "naprosto nestandardní" situace:
- přívod do stodoly, kde je elektroměr
- ze stodoly vede vzdušné vedení 2xL + PEN do domečku, z toho je rozvod pro část objektu, včetně zásuvky v kuchyni nad pracovní deskou.
- protože "kdysi" došlo k částečné rekonstrukci a rozšíření objektu, je ze stodoly přiveden druhý přívod, zemním kabelem, mimo jiné pro koupelnu, kde je z toho napájen i akumulační ohřívač TUV (z toho je i ten přívod vody do kuchyně)

Já vím, že je to na "ostré štipky a velké kladivo",  ale než k tomu dojde, teď hned "spojit nebo nespojit, co s čím,..."?

Milan Hudec:
Asi by to chtělo spojit vše ze vším včetně fází :)

Nicméně pokud není vodovod oproti PEN "úplně jiná zem",  nespojoval bych, mimochodem nějaké HOP není?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana