Jak naložit s PEN podle staré normy na rozhraní staré a nové instalace?
Milan Hudec:
1. To mě právě mate, jistě jsem neviděl vše, ale ještě jsem se nesetkal s případem, kdy bych mohl říci "kdyby tady byla místo 6tky desítka, neulomilo se to, spíše vídám případy opačné, kdy je desítka díky své přílišné tvrdosti načatá od montéra při manipulaci, třebas mají zkušenější kolegové opačné zkušonosti, pokud ne, tak musím konstatovat, že normotvůrcům jaksi unikla realita.
2.Za neměřenou část se považuje v tomto případě i vedení od elektroměru k první rozvodnici, plyne to z logiky věci (stejný průřez na obou stranách el. měru) a vysvětluje to tak i normotvůrce p.Kříž.
Tom Macků:
Citace: Štefan Beláň 17.07.2012, 20:03
Co se týče použití chrániče s přívodním vedením 2,5 mm2, o tom zde bylo vedeno již mnoho diskuzí a také upozorněno na nebezpečí úrazu a nutnosti zhotovit uzemnění ochranného vodiče PE za chráničem, aby chránič fungoval i při přerušeném přívodním vodiči PEN a nedostalo se nebezpečné dotykové napětí na chráněné neživé části.
Opravte mě, pokud uvažuju blbě. Ano - při přerušeném PEN na přívodu a neuzemněném PE chránič nevybaví při poruše fáze na neživou část v nějakém spotřebiči, pokud je tento spotřebič dostatečně izolován od země. Proud se nemá kam uzavřít, na kostře je napětí proti zemi. Ale když na to šáhnu, tak to fíčko vyhodím tělem (pokud jsem teda přiměřeně zpocenej, abych pustil těch 30 mA či míň, kdy to vybaví). Ledaže by moderní chrániče kvůli elektronice vyžadovaly napájení - pak by to ovšem při přerušeném PEN a bez uzemnění nemohlo fungovat. Ale pokud se pamatuju, klasická fíčka byla s mechanickým relé a diferenčním trafem. V tom případě bychom měli doplňkovou ochranu a vylepšení stávajícího stavu.
Tom Macků:
Ještě pokud jde o přizemnění - zaústění přívodu k zemniči si nedovedu představit bez rozbití vjezdu a poškození izolace proti zemní vlhkosti. Jít ve fasádě do krabice potřebných rozměrů nejde z prostorových důvodů - dostal bych se k sousedovi, pokud ta krabice vůbec vejde mezi vrata.
Josef Satrapa:
Citace: kolejník 17.07.2012, 08:54
Garáž není obývák.
Osobně bych se domluvil s ostatními majiteli a vyměnil přívod.
Buď nemáte ŘG nebo naopak máte velké štěstí...
podle mých zkušenností - jakmile je potřeba pro podobnou akci (elektrika, střecha, odpady...) dohoda a spolupráce 3 a více vlastníků, je projekt předem odsouzen k nerealizaci. Prostě cokoliv zasahuje mimo půdorys "mojí" části, s tím nemám šanci hnout a bude to tak jak se to před 40 lety postavilo dokud to neshoří.
A to garáže jsou ještě dobré, takové SVJ v panejáku, to je teprve chuťovka.
Jiří Schwarz:
Citace: Tom Macků 17.07.2012, 22:55
Opravte mě, pokud uvažuju blbě. Ano - při přerušeném PEN na přívodu a neuzemněném PE chránič nevybaví při poruše fáze na neživou část v nějakém spotřebiči, ....
Zpravidla normy a předpisy řeší stav "první poruchy", "druhé poruchy", ...
Vy už máte souběh 3 poruch.
Udělat něco absolutně odolným a bezpečným nejde!
A "3 poruchy" není běžný stav na seriozně provedeném, udržovaném, pravidelně revidovaném zařízení!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana