Jak naložit s PEN podle staré normy na rozhraní staré a nové instalace?
Tom Macků:
Prosím kolegy disponující § 9 o posouzení: Do dílny (pův. garáž) mám stávající přívod od elměru 1+PEN, Cu 2x2,5. Končí v rozvodničce s pojistkami E27, následující rozvody jsou rovněž TN-C.
Při rekonstrukci instalace budu rozvodničku přemisťovat a pojistky nahradím jističi včetně chrániče pro zásuvkový okruh.
Na jejím stávajícím místě bude zasekaná krabice pro nastavení přívodu.
Jde mi o to, jestli byste už v této krabici rozdělili PEN.
Nepřijde mi smysluplné navazovat kouskem kabelu Cu 2x10 kvůli nyní požadovanému minimálnímu průřezu PEN vodiče.
Nebo byste to brali jako pokračování staré instalace až do nové rozvodničky, tj. kabelem 2x2,5, a až v ní provedli rozdělení PEN?
Bylo by to asi přehlednější pro ty, co přijdou po mně ... než L, N, PE, které však nevedou v celé délce přívodu.
(Výměna celého přívodu od elměru nepřipadá v úvahu.)
Milan Hudec:
A co takhle PEN ztuplovat?
Zdenek Hejčl:
Chcete to mít správně? To znamená natáhnout nový přívod.
Vše ostatní je bastl. (zle)
David Hruda:
Pane Hejčle, nikdy jste se nepodílel na částečné rekonstrukci bytu či domu, kde nešlo natáhnout z nejrůznějších důvodů nové vedení do rozvaděče? Já ano. Není to přesně podle mých představ, ale myslím, že je lepší udělat třeba jen jednu místnost v TN-C-S s tím, že až se našetří, bude se pokračovat, než poslat zákazníka podobným způsobem do .... (víte kam).
IM:
Citace: Tom Macků 16.07.2012, 14:38
Jde mi o to, jestli byste už v této krabici rozdělili PEN.
Tak je to možné. Nutnost rozdělení v rozvodnici pouze pro nové instalace. Nutnost uzemnění přímo v bodu rozdělení - neustále opakovaný mýtus. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana