Je možné stáčení elektroměru?

<< < (3/5) > >>

Jozef BABJAK:
2 Schwarz: Prívod bol trojfázový, to viem bezpečne, súčasťou domu bola bohato vybavená dielňa s mnohými AM do výkonu cca 6kW.

2 Václav 3: "Desiatková skrinka" je v naších krajoch poistková skrinka na dome a na stĺpe. Ani mne nikdy nikdo nevysvetlil, prečo sa tak volá - a že som sa pýtal - ale na strednom Slovensku je to doteraz zaužívaný názov, ani elektrikári tomu inak nepovedia.

Václav 3:
to Babjak:
Díky za vysvětlení, asi jako stejně nepochopitelný a v některých částech Čech používaný název fejfarka.

Ovšem točící se elektroměr vypnutý hlavním jističem nebo pojistkami na přívodu do domu je perpetum mobile. Ani nějaká mechanická závada, nevyvážení kotoučku, či montáž nakřivo nemůže způsobit trvalé (celou noc) otáčení zpět.

Jozef BABJAK:
Ja samozrejme netvrdím, že sa elektromer odtáčal sám od seba. Príčinu to určite malo, a keby sme poznali akú, pripadalo by nám to dokonca jednoduché, i keď možno nepravdepodobn é. Bolo to dávno, vtedy som sa o to houby zaujímal a ešte menej tomu rozumel.

Juraj Hámorský:
pocul som o expertoch, ktorý ovplivnovali točenie sa pomocou silneho magnetu. Ale prišli im na to po tom čo bol celý elektromer zapraseny a len ista cast bola cisto priehľadná :) Ale zrejme to bolo už dávnejšie.

František Šohajda:
Citace: Jiří Schwarz  23.05.2012, 08:46

Pokud si vzpomínám, s něčím takovým jsem se kdysi setkal u nějakého staršího elektroměru, co neměl zpětnou brzdu a tam to bylo nějak závislé na tom, že nebyly přítomné všechny 3 fáze...

Já měl doma asi do roku 1990 elektroměr, kde se měřili jen dvě fáze ze tří....třetí byla jen propojka, bez cívky....elekt roměr byl za dveřmi,nikdo nebýval doma,tak to nevyměňovali rozvodné závody......
Byl to elektroměr Landys a Gyr.....dodnes si to pamatuji...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana