Je možné stáčení elektroměru?

<< < (4/5) > >>

dolac:
Citace: Juraj Hámorský  23.05.2012, 10:57

pocul som o expertoch, ktorý ovplivnovali točenie sa pomocou silneho magnetu. Ale prišli im na to po tom čo bol celý elektromer zapraseny a len ista cast bola cisto priehľadná :) Ale zrejme to bolo už dávnejšie.

Požitie magnetu na elektromer neodporúčam. Silný magnet môže spomaliť, resp. zabrzdiť indukčný elektromer, avšak nemôžete ho tam nechať večne. Ak ho potom odoberiete, elektromer sa začne točiť asi 3 krát rýchlejšie, nakoľko sa čiastočne odmagnetizuje brzda, ktorá bráni voľnému chodu a pôsobí proti točiacej sile. Toto odmagnetizovan ie sa potom samozrejme dá dodatočne zistiť, a okrem náhrady za neopravnený odber zaplatite naviac aj za elektrinu ktorú vám elektromer natočí niekoľkonásobn e viac.
Niektoré nové statické elektromery už majú aj snímač statického magnetického poľa a zaznamenávajú každý pokus o ovplyvnenie činnosti elektromeru magnetom. Do pamäte sa zapíše aj presný čas tejto manipulácie a samostatne aj celková spotreba odobraná počas tejto manipulácie.

Čo sa týka točenia elektromeru bez napätia, má p.Vaclav samozrejme pravdu, bolo by to perpetum mobile.

Pri výpadku fáze a zlom účinníku sa teoreticky môže indukčný elektromer točiť opačne, ale je to vec jeho nedostatočného, resp. chybného nastavenia.
Aby sa toto bežne nedialo, slúžia na to niektoré nastavovacie prvky systému elektromeru. 

dolac:
Citace: František Šohajda  23.05.2012, 13:18

Já měl doma asi do roku 1990 elektroměr, kde se měřili jen dvě fáze ze tří....třetí byla jen propojka, bez cívky....elekt roměr byl za dveřmi,nikdo nebýval doma,tak to nevyměňovali rozvodné závody......
Byl to elektroměr Landys a Gyr.....dodnes si to pamatuji...

Nebol to náhodou riadny dvojsystemový elektromer v Aronovom zapojení? Tieto sa bežne používali v nepriamom zapojení vo vn sieťach. V nn sieti si ho viem predstaviť napr. pri sieti IT.  Nepoužívali sa niekedy také siete na južnej Morave?

Miroslav Revús:
Mám osobnú skúsenosť, že elektromechani cký elektromer sa po odpojení záťaže pomaličky točil, ale pridával odber, neuberal z neho. Po nahlásení distribútorovi bola chyba odstránená, bolo to údajne spôsobené nesprávnym nafázovaním (smerom točenia fáz).
Viac som sa o to nezaujímal, vraj to bola častá chyba starých elektromechani ckých elektromerov a preto museli byť fázované na pravotočivo a nie naopak.

Václav 3:
Jako pamětník všeho možného sbírám mimo jiné i staré elektroměry. Mám tady nějaké jednofázové a třífázové, např. nejstarší 1F je z roku 1923, mám tu ovšem i "skoro" nové, t.j. typy z 90. let, které se ještě u energetik používají, a provedl jsem námátkově u několika starých a starších a také u nových typů kontrolu, zda se po přehození přívodu s výstupem točí obráceně a jejda, překvapení je na světě, dělají to všechny kusy!

to kol. Šohajda: Ten přístroj jste měl doma buď omylem, nebo to byl přístroj původně měřící všechny tři fáze, ale v jedné odešla časem napěťová cívka. Přiznám se, že přístroj měřící jen dvě fáze ve své sbírce nemám, a to tu mám nějaký třífáz už z 30. let. Přístroje, které měřily jen dvě fáze byly určeny pro symetrickou zátěž a co vím, používaly se hodně v 50. létech pro měření odběru v zemědělských provozech, kde tehdá byly rozdílné sazby pro rostlinnou výrobu, živočišnou výrobu, osvětlení a dílny, takže JZD mívaly v každém rozvaděči hned několik elměrů najednou.

Jiří Kubík:
Pro Václava -

Tyto elektroměry (dvousystémové) se používaly také v rozvodnách na měření vn,
které se rozvádělo do jednotlivých objektů, kde se transformovalo dále na 400/230V.
Samozřejmě s příslušnými měřícími transformátory proudu a napětí.
Věřím, že byste je někde v rozvodně jako vyřazené po digitalizaci určitě do sbírky sehnal.
Zpětnému chodu - alespoň u typů, které znám, bránil jazýček na hřídelce, přes který přejížděla
západka.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana