Je možné stáčení elektroměru?

(1/5) > >>

Karel Tichy:
 (poklona)  vás, pánové elektrikáři!

Mám dotaz ohledně měření spotřeby elektrické energie klasickým "kotoučovým" jednofázovým elektroměrem, a sice, zda u starších typů těchto elektroměrů může nastat stav, kdy elektroměr spotřebu elektřiny nepřičítá, ale odečítá?
Údajně k tomu postačí prohození přívodního vodiče za odvodní, či-li prohození vodičů mezi svorkami 1 a 3 u elektroměru. Je to opravdu tak snadné?

Můj dotaz prosím neberte jako žádost o návod, jak si nakrást elektřinu. Takový blázen, abych šel do jistého konfliktu s distributorem, nejsem. Jen mě to zajímá, zda elektroměry jsou opravdu tak nedokonalé, že uvedený způsob neoprávněného odběru umožňují (bez poškození plomb, kdy k prohození vodičů dojde za elektroměrovou deskou, ne přímo na svorkách elektroměru).

dolac:
To čo popisujete by bolo teoretický možné iba u elektromerov bez spätnej brzdy. Neviem či také existujú.
Bez poškodenia plomb by to možné nemalo byť. Vodiče pred elektromerom sa považujú za nemerané časti a tie by mali byť bez porušenia plomb neprístupné.

PS: Neodporúčam robiť podobné experimenty. Následky takého konania by mohli byť pre vás veľmi zle.

Jiří Schwarz:
Jak napsal kolega - je tam "zpětná brzda",  aby to nešlo. Asi nejste první a jediný, koho to napadlo, když to je ošetřeno...

David Hruda:
já to dvakrát viděl: jednou porucha údajně po úderu blesku, podruhé přehozené vodiče na elměru (technik distributora chvátal). Taky jsem myslel, že tam je brzda.

Jan Franěk:
U starších typů elektroměrů to tak fungovalo. Novější modely mají brzdu a pokud ta není porouchaná, není to možné.
NAvíc každý zásah do zapojení a nebo pokus o černý odběr, je časem odhalen. Pak zpravidla zaplatíte více, než jste "ušetřil". Někde jsem slyšel, že každý den je u ČEZu objeveno cca 4-5 černých odběrů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana