Je možné stáčení elektroměru?

<< < (2/5) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: Jan Franěk  23.05.2012, 00:35

.... Někde jsem slyšel, že každý den je u ČEZu objeveno cca 4-5 černých odběrů.

Já jsem zase slyšel o "chytrém měření" výstupu trafačky a o SW, který dokáže monitorovat průběh odběru podle denní doby, dne v týdnu, počasí,... a případný nárůst je nenápadně prověřován, jestli tam někdo něco nepřipojil "tajně navíc"...
Nevím, jestli je to jen "pokus" nebo už se to používá běžně

František Šohajda:
Pokud je elektroměr jako subodběr, jde to...i jsem to viděl, přehozené pořadí fází....

Jozef BABJAK:
Pamätám si rodinu na dedine, ktorá každý večer bola pri sviečkach, bolo to asi 20 rokov dozadu. Vysvitlo, že nejako zistili, že ak úplne odpoja elektroništalá ciu pred elektromerom vybratím poistiek v desiatkovej skrinke, elektromer sa pomaly točí späť sám od seba. Za celú noc ale dokázal "odtočiť" významnú časť dennej spotreby. Myslím ale, že už v tom čase išlo o výnimku, chybný elektromer alebo niečo podobné. Alebo sa mýlim a pamätníci ma opravia?

Jiří Schwarz:
Pokud si vzpomínám, s něčím takovým jsem se kdysi setkal u nějakého staršího elektroměru, co neměl zpětnou brzdu a tam to bylo nějak závislé na tom, že nebyly přítomné všechny 3 fáze...

Václav 3:
Nevím, co je desiatková skrinka, ale mohu říct, že pokud se klasický elektromechani cký elektroměr nechá na přívodu pod napětím a není žádný odběr (např. se vypnou všechny jističe okruhů),  může se kotouček elměru točit dopředu nebo dozadu max. jednu otáčku a měl by se zastavit vždy barevnou značkou ve výřezu, kde na něj je vidět. Pokud se pohybuje stále dopředu, je v obvodu ještě nějaký odběr (třeba svod) nebo je vadný elměr, pokud se točí trvale dozadu je určitě vadný elměr. Pokud je elměr bez napájení nemůže se v principu točit vůbec.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana