Je povinné inštalovať bleskozvod ak nie je na to projekt?

<< < (9/16) > >>

Jiří Buben:
Citace: Jan Šašinka  15.05.2012, 13:05

Velmi málo z vás se setkalo s úderem blesku do RD, většinou tak jen z doslechu.
Osobně mi se to nepovedlo za 44 let  revizní činnosti. U škod z přepětí pak jen 3 krát.

Tak to jsem asi měl v životě veliké štěstí. Když mi bylo 10 let, tak se domnívám, že náš dům byl cílem nějakého slaboučkého blesku, neboť se ozvala rána jako z děla zároveň se světelným efektem, z televize začaly vycházet barevné čmudiky, koaxiál od antény byl spečený a ve střeše se objevilo tu několik menších ale tu i pár větších otvorů.
Asi před 10 lety zpět a před 7 lety zpět se v mém blízkém okolí vyskytly celé bloky domů jak rodinných, tak bytových, kde byly patrny známky přepětí projevující se zvýšenou koncentrací elektroniky ve sběrných surovinách a v jedné bytovce i vytrženými instalačními krabicemi a obnaženými kabelovými vedeními ve zdech a stropech. Mimo to i v jednom průmyslovém podniku naprosto odrovnaná elektronika měřicího rámu dřevěné kulatiny v hodnotě několika desítek tisíc Kč.

Vít Rotrekl:
A v mém okolí furt nic. Teda kromě pár kousků elektroniky u jednoho RD, ale tam nebyl přímý zásah (nejspíš).

A já bych ty škody tak chtěl vidět. Nejlépe na objektu s hromobleskosvodem i na objektu bez. Abych si to v hlavě nějak srovnal.

PS: Hromosvodům ať už podle 34 1390 nebo podle 62 305 věřím, že zachrání/mohou zachránit před daleko většími škodami.

Radek Červený:

Pokud vezmete německé údaje o pravděpodobnos ti zásahu do RD 72 m2, vyjde vám zhruba 900 let. Proti tísileté vodě se nazajišťujeme, nevidím důvod budovat na každé

To se dostáváme do teoretické roviny. Koneckonců škoda nemusí vzniknout jen od přímého zásahu blesku do konkrétní budovy. A spoléhat se na teorii pravděpodobnos ti se mě osobně nechce. To ta případná škoda by byla mnohonásobně vyšší než cena hromosvodu.

Mimochodem, nevíte jaká je pravděpodobnos t úderu blesku do letadla s francouzským prezidentem na palubě? Můžeme klidně tento jeden jediný konkrétní let vztáhnout k celkovému počtu letů za den, týden či rok nad Evropou. A přesto bylo dnes bum bác  :D

Lukáš Rotrekl:
Je fakt, že u rodinných domů, samostatně stojících, by to mohlo být plně v kompetenci majitele, s tím že si ponese plně právní a finanční důsledky svého jednání a rozhodnutí. Zrovna tak, jako se může rozhodnout, jestli bude nebo nebude stavět v záplavové oblasti...

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec  15.05.2012, 13:26

To Šašinka, na základě mých zkušeností nepotřebuje naprostá většina instalací ochranný vodič (nikdy nevedl proud, nijaká porucha nenastala),  přes to ho tam vždy rád uvidím.

(jednicka)

... Velmi málo z vás se setkalo s úderem blesku do RD, většinou tak jen z doslechu.
Osobně mi se to nepovedlo za 44 let  revizní činnosti. U škod z přepětí pak jen 3 krát...

Já už jsem těch škod z "přepětí" pár zažil. A zásah blesku (spíše nějakého vedlejšího výboje) do hromosvodu, který nebyl "úplně OK" také.
Každý si musí spočítat jak moc si váží života a podle toho se chovat.
V autě se také dá jezdit bez pásů, dokonce se najdou extrémisti, co doporučují dát si před obličej břitvu, aby řidič jel opatrně aby nemusel rychle brzdit...
Asi bych takovou cestou nešel!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana