Je povinné inštalovať bleskozvod ak nie je na to projekt?
František Šohajda:
Je pravda že SÚ při kolaudaci vyžadují hromosvod i když není v projektu u řadovek, kde je velmi malé riziko.....
Ba naopak ,kde stojí dům na kopci a osamotě v PD nic není ,ani zmínka, tak tam jen i na oslovení u nich jej nechtějí ! (zle)
Nevím podle čeho to tak řeší,já jsem tam nebyl jen z rozhovorů majitelů co žádají o kolaudaci.
(Z nedávné praxe)
Milan Hudec:
Citace: Radek Červený 12.05.2012, 10:19
"Proč na novostavbě neinstalovat ochranu před bleskem"?
Protože tam může bydlet bývalá učitelka, nebo tchýně (norm)
Na to jsou výjimky, viz paragraf.754 odst.2.
H:
Nerozumím co pořád řešíte, že ochrana před bleskem nemusí být, když to tak vyjde ve výpočtu rizika?!?!?
Co je nadřazenější? To co vám vyjde ve výpočtu rizika, anebo to, co požaduje vyhláška?
A když vám ve výpočtu rizika pro rodinný dům vyjde, že ochrana být nemusí, má přednost požadavek Vyhlášky 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby § 36, odst. (1), písm. a) nebo nemá?
To, jestli ochrana před bleskem být musí nebo nemusí neurčuje výpočet rizika, ale VYHLÁŠKA!
Šmankote (norm)
Jan Alin:
Citace: Jan Hlavatý 12.05.2012, 16:27
Co je nadřazenější? To co vám vyjde ve výpočtu rizika, anebo to, co požaduje vyhláška?
Vyhláška určuje kde musím ochranu před bleskem řešit. Co není ve vyhlášce, to řešit nemusím. Pokud to je ve vyhlášce, musím to řešit dle platné legislativy a tou je v současné době soubor 62305. Pokud vyjde dle výpočtu že ochrana být nemusí, tak jsem splnil vše co jsem měl a opravdu je ten výpočet vše co jsem byl povinen udělat a žádný hromosvod se dělat nemusí. To ovšem neznamená, že by se dělat nesměl, nebo že by to nebylo rozumné.
Juraj Hámorský:
Investorovi som už vysvetlil dôležitosť ochrany pred bleskom je na ňom ako sa rozhodne. Pretože neriešili základový uzemňovač (čo je škoda) aký uzemňovač je lepšie použiť? Máte niekto skúsenosti s natlkacimi tyčami? Pôda je tam pomerne dobrá orná, podzemna vody asi 5m. Ekonomicky sa viac opati natlkat tyce, alebo obkopat cely dom?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana