je nutné propojení bleskosvodu a komínové vložky?

<< < (6/8) > >>

František Šohajda:
Citace

Pozn. je to sice někomu k smíchu, ale i vodovdní batrii na plastovém potrubí mám na pospojování a to na zákldě analýzy rizik.

Analýza rizik může být, je to věc každého subjektu !
Baterie vodovodní se z 99% pospojí po výpočtu odporu dodávané vody!! (dance)
Je to na každém místě jiné ! (Odpor vody + délka a průměr PPR trubek !)když píšeme plastové potrubí

zerotest:
To:František Šohajda  Posláno: Dnes v 08:35
S tou druhou částí Vašeho příspěvku moc nesouhlasím. Když jsem zkoušel elektrickou pevnost vody v plastovém potrubí, tak rozdílné průřezy a délky kupodivu nehrály moc velký vliv. U krátkého 1'' potrubí nedošlo k průrazu ani na 2,5kV a u mnohem delšího potrubí 1/2'' došlo k průrazu na 390 V - 100mA. Voda je vždy schopna přivést potenciál, který je znásobený usazeninami na stěnách - voda není izolant. Je otázka, jestli ta cesta je taková, že dokáže způsobit nebezpečný stav.  U většiny objektů se předpokládá zásah bleskem a potenciál vody je nezanedbatelné riziko.

František Šohajda:
Citace: zerotest  03.05.2012, 09:43

To:František Šohajda  Posláno: Dnes v 08:35
S tou druhou částí Vašeho příspěvku moc nesouhlasím. Když jsem zkoušel elektrickou pevnost vody v plastovém potrubí, tak rozdílné průřezy a délky kupodivu nehrály moc velký vliv. U krátkého 1'' potrubí nedošlo k průrazu ani na 2,5kV a u mnohem delšího potrubí 1/2'' došlo k průrazu na 390 V - 100mA. Voda je vždy schopna přivést potenciál, který je znásobený usazeninami na stěnách - voda není izolant. Je otázka, jestli ta cesta je taková, že dokáže způsobit nebezpečný stav.  U většiny objektů se předpokládá zásah bleskem a potenciál vody je nezanedbatelné riziko.

Já jsem to nezkoušel, jen jsem to počítal podle tabulek vodivosti vody (která se v místě používá)...
Podle vyjádření pracovníků TIČRu to je otázka idividuelní k místu ....
Pokud bude všechno v izolaci třeba v koupelně, je lepší nic nepospojit, než všechno bezhlavě pospojit !
Je pak otázka další délky potrubí a kvalita vody ....atd....

Daleko horší bude u blesku krokové napětí, pokud bude někdo stát venku....

zerotest:
To:František Šohajda  Posláno: Dnes v 10:14
Vše odizolované v koupelně si dovedu teoreticky představit, ale v praxi jsem se tím snad nikdy nesetkal. Stačí jedna jediná věc, která může přivést jiný potenciál - kovové plochy (zárubně, topení, potrubí-plyn vzduchotechnik a…,  podlahové vytápění… armování ve zdi, u vany je vlhké zdivo…) a druhé je třeba potrubí i v plastu. Měl jsem možnost nezávisle probrat fyzikální vlastnosti vody a výsledek… - došlo i na údery blesku na vodní hladinu a ty naznačují, že voda není izolant.

Jirka Š.:
Tak se nám to tu odklonilo (módní slovo) k pospojování baterií na plastovém potrubí, a to už se tady probíralo mnohokrát.

Rád bych se tedy vrátil ke svým otázkám z 02.05.2012, 12:33, na které zatím nikdo neodpověděl. Podotýkám, že v "modelovém domě",  který vyhovuje popisované situaci (a jehož vlastníkem nejsem),  žádné HOP ani nic podobného neexistuje a do rekonstrukce rozvodů ani existovat nebude. Nemohu tedy provést něco podobného jako kolega Zerotest. Navíc mi některé jeho výroky typu "...ve stoupačkách je zž vodič a ten je doufám dole napojený na HOP, dále tam vede roura vzduchotechnik y a doufám, že je dole spojena s HOP..." připadají poněkud přehnaně optimistické.. . nic ve zlém  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana