je nutné propojení bleskosvodu a komínové vložky?

<< < (7/8) > >>

Jan Hájek:
A co zkusit toto:
Fixem - permanentním napsat na vložku - Prosím blesku tudy ne!
Připravit si před bouřkou dobrou náladu a evakuační zavazadlo.
Připravit si hasící přístroje a dostatek kafe do termosky pro hasiče.

Jiří Schwarz:
Citace: Jan Hájek  04.05.2012, 00:47

A co zkusit toto:
Fixem - permanentním napsat na vložku - Prosím blesku tudy ne!
Připravit si před bouřkou dobrou náladu a evakuační zavazadlo.
Připravit si hasící přístroje a dostatek kafe do termosky pro hasiče.

Stačí to česky a anglicky? Nebo tady na Domažlicku i německy, kdyby sem zabloudil blesk "od sousedů"?

Zbořil bych ti poštovní schránku, kdybych ti měl poslat fotky všeho, co je v našem okolí z hlediska ochrany před bleskem špatně. A nejhorší je, že je to často několik let v provozu, nic se nestane, a my pak vypadáme jako nějací lobbisté výrobců, když tvrdíme, že je cosi špatně, že by se tam měl upravit toto, přidat tohle, předělat tamto...
Musí se před bleskem chránit "májka",  když je pod ní stan s občerstvením.. . (dance)

zerotest:
To:Jirka Š.  Posláno: Dnes v 00:27
Ale odpověď zde byla popsána. Na základě vašeho popisu nelze více poradit, jedině na místě zhodnotit stav. Nebude nikdo psát připojte  zž drát 6mm2 na svorku… Komínovou vložku uzemnit samostatně lze, ale pak je nutné ji spojit s PEN, doplnit přepěťovou ochranou vhodného typu a dále připojit vše co se má pospojovat - potrubí vody, plynu, okapu… a pokud něco vynecháte, tak si vytvoříte potenciálovou bránu se všemi riziky.
Že něco z toho není propojené je jen výmluva, ale nikoli omluva. Buď řešíte, jak zvýšit bezpečnost anebo řešíte, jak najít výmluvu proč něco neudělat. Musíte si vybrat!

Jirka Š.:
Já tedy nevím, jestli se vyjadřuji nějak špatně, nebo jestli je chyba na druhé straně přijímače, jak se kdysi říkalo. Obzvláště od p. Hájka mě jeho odpověď mrzí, protože jindy jsou jeho rady k věci a neironizují něco, k čemu dotyčný nemá dostatek infoirmací.
Mmchdm. abych nevypadal jako úplný blbec, za kterého mě zjevně máte, tak jenom uvedu, že i přepěťové ochrany jsem kdysi před mnoha lety projektoval, dokonce do průmyslového prostředí. Ve spolupráci se silnoproudaři z vedlejšího oddělení i ten páně Hájkův Dehn-ventil a až po tu nejjemnější ochranu. Tehdy se samozřejmě ještě příliš neuvažovalo o podobné ochraně v bytové výstavbě, nejspíše z cenových důvodů.

Tak a teď opět k věci. Předem upozorňuji, že citovaný dům mi nepatří, i když svým slovem mohu ovlivnit chování jeho spolumajitelů. Kompletní rekonstrukce elektroinstala ce a hromosvodu je v plánu, samozřejmě hned po těch věcech, které hrozí destrukcí domu typu střecha, vodovodní stoupačky apod. a až bude ve fondu oprav více peněz. Pak se to vezme z gruntu, ale víc dělat nemohu.

Mě vždycky ve zdejších diskusích zaskočí ta lehkost, se kterou předpokládáte existenci podobných věcí jako HOP automaticky v každém domě. Možná v každém paneláku, ale jak je to alespoň předválečné, tak tam prostě po několika ne příliš kvalitních rekonstrukcích nic takového není.

Takže jsou-li na domě vyvložkované komíny, které jsou alespoň schované v ochranném prostoru hromosvodu dle (n-x)té normy a pravděpodobně nejsou dole s ničím pospojeny, co s tím akutně? Nechat to být až do rekonstrukce, která se může protáhnout? Provést samostatné zemnění a tam vložky připojit? Ostatní viz mé dotazy výše. Tady jenom připomínám, že podobná diskuse už tu jednou byla a ani jste se tenkrát neshodli na průřezu pospojovacího vodiče, jestli si dobře vzpomínám.

zerotest:
To:Jirka Š.  Posláno: Dnes v 16:24
Píšete mnoho, ale pro sdělení stačilo napsat dvě až tři věty. Když někoho zahltíte množstvím textu, tak se málokdy dočkáte správné vyčerpávající odpovědi.
Zkusím napovědět: pročtěte si ČSN 33 2000-5-54 ed. 2 a to strany 16 a 17 – články pod 544 včetně poznámky N. Z toho snad pochopíte, že určit přesný průřez od stolu nejde. Jinak třeba pokud nejde komín mít izolovaně v ochranném úhlu (kouli),  tak napojení je třeba dimenzovat jako svod hromosvodu…

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana