Je průřez 4mm2 Al vodiče, jakožto hlavního přívodu do bytu, dostatečný?

<< < (2/14) > >>

mišák30:
Podle vašeho popisu se jedná o jednofázový přívod.To řeší norma ČSN 33 2130 ed2.A v ní je ukotveno to že přívod do bytu může být jednofázovy nebo třífázovy.Jedn ofázový přívod do bytové rozvodnice se provádí do celkového soudobého příkonu 5,5kW jinak třífázově.Ohle dně průřezu odbočky z elměráku do bytové rozvodnice(rozvaděče)ČSN 33 2000 5 54 oddíl 546,který upřesnuje požadavkyna uzemnění sloužící zároven jako ochranné i pracovní.Ustan ovení čl.546.2(týká se problematiky vodiče PEN)vyžaduje pod bodem 546.2.1,aby v pevných instalacích připojených na sítě TN došlo k rozdělení vodiče PEN na vodič PE a vodič N u průřezu vodičů menších než 10mm čtverečných Cu a 16 mm čtverečných Al.Jinak řeceno,vodič plnící funkci ochrannou a pracovní nemá mít průřez menší než 10 Cu nebo 16 Al.Vydání změny 1 k ČSN 33 2000 5 54(listopad 2002)byl článek 546.2doplněn o bod 546.2.N7,který připoští v neměřených částech pevných instalací připojených na sít TN použít vodič PEN zároven jako ochranný i střední za předpokladu,že průřezy všech vodičů odboček k elektroměrům a od elektroměru jsou shodné a nejsou menší než 6 Cu a 10Al.Vodič PEN je rozdělen na PE a N v nejbližším vhodném místě rozvodu za elektroměrem(v bytové rozvodnici,nebo rozvaděči),ale současně musí být splněny požadavky pro rozdělení vodiče PEN.Příslušná část instalace,kde je vodič PEN použit,není chráněná proudovým chráničem(dle ČSN 33 2000 4 41ed2 v soustavě TN C nelze RCD použít)

mišák30:
ale ohledně co se týče průřezu tak určitě jak už to bylo naznačeno v mé odpovědi,tak min. 6 Cu.Pokud je to možné/na výměna přívodu,tak bych určite už přívod provedl třífázově ikdyž máte třeba 1f elektroměr.Děl á se to běžně

josef111:
AL 4mm nevyhovují ani staré normě, tam myslim byla min. AL 6mm, dnes je min. Cu 6mm, jak psal kolega je to práce na dopoledne včetně podr. rozvaděče,není nad čím přemýšlet.

B_Jirka:
Tak jsem si tady vše pročetl a  (poklona)  za cenné rady.

Takže 4mm2 průřez hlavní fáze co vede do bytu je to asi hodně špatně, to jsem si myslel  :-\ Abych pravdu řekl, hliníkových rozvodů se celkově bojím...

Takže radíte, abych nechal natáhnout i nový kabel od elektroměru? Ono by to bylo hodně jednoduché, bydlet o patro níže, tam ho má soused hned vedle dveří do bytu. Já bydlím ještě o patro výše a dveře na jiné straně. Tak nevím jakou cestou by ten drát měl vést. Je to tady takové komplikované, ale určitě by to snad nějak šlo. Chci se zeptat - co je tedy pro to potřeba vyřídit? Mám kontaktovat družstvo, nebo jen ČEZ? Tohle by mě hodně zajímalo, a nejlépe i na kolik taková práce vyjde, pokud si to někdo nechal dělat prosím?

A jak tady někdo výše psal - vyvést tři fáze? Je to vůbec od elektroměru možné a vyplatí se to? Další věc je, že jsem byl kontrolovat hlavní jistič a je to ještě takový ten černý z dob minulých a na něm údaj 15A 500V, tzn. že taky asi nic moc...

Kdybych se do toho už tedy pustil, od elektroměru by šel do bytu rovnou přivést i vodič PE? Nebo by se stejně muselo provést rozdělení na TN-S až v bytovém rozvaděči, aby šel použít proudový chránič? Určitě bych do bytu už přivedl vodič s průřezem 6mm

Další věc je, zda i přes to všechno bych mohl nechat světla v hliníku? Jako v největší krizi bych se pustil i do nich, ale rýpat do stropu drážky se mi moc nechce:( Ale když jsem nedávno v ložnici připojoval světlo, zjistil jsem že aktuální Al vodič je ve stropě v nějaké dutině, možná by to šlo jen nějak protáhnout :-) Nejraději bych ten hliník vykopal z bytu úplně, protože v jedné svorkovnici na světla jsem objevil ohořelý Al vodič přiškvařený ke šroubku. Asi byl někdy v minulosti málo utažený a nebudí to ve mě důvěru..

Petr Doležal:
Citace: Benda Jiří  16.04.2012, 15:44

. . . Další věc je, zda i přes to všechno bych mohl nechat světla v hliníku? . . .

Je to na vašem rozhodnutí.

Ing.Dvořáček, GRADA 2003, Rekonstrukce elektroinstala ce:

. . . Stávající stropní vývody je vhodné, pokud to jejich stav umožňuje,  ponechat i za cenu zachování dvou systémů sítí v bytě (TN-C a TN-S). Jsou-li v bytě zachovány obvody TN-C, je nutné, aby místem, odkud vycházejí byla bytová rozvodnice . . .

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana