Jak reagovat na normy?
Petr M:
Citace: Jiří Schwarz 11.04.2012, 13:44
Proč tak tvrdě?
V principu je to tak možné...
Ale proč by to kdo dělal? Přece (ne)závaznost norem je obecně známý fakt. Hodnotit zastaralost normy projektatovi nepřísluší a navíc:
- V případě, že se stane průšvih sám upozorňuje na to, že se (možná) něčemu vyhnul a jenom vypíchne něco, čeho se hned chytne právník a má hodně co vysvětlovat. I kdyby byl problém jinde. Osoba s právním vzděláním bez technickýho vzdělání pude nejsnadnější cestou, chyba v projektu, porušení normy,...
- Porušovat normu a hájit se jejím stářím nebo nezávazností je prasárna. Stejně musí minimální požadavky na bezpečnost splnit. Obecně, porušení normy je až poslední možnost a mělo by to být jenom z objektivních technických důvodů a podloženo lepším řešením. U mě jiná omluva není.
- Pokud se něčemu potřebuje vyhnout a dokáže najít lepší (novější) normu, dá se bez keců okolo napsat, že místo ČSN xx xxxx to udělal podle ČSN EN yy yyyy.
- Když jeho řešení normu dodrží, nemá smysl ji v projektu zpochybňovat. Jenom si tím kálí do gumáků.
IM:
Citace: Petr M 11.04.2012, 15:50
Přece (ne)závaznost norem je obecně známý fakt.
Tak to bych netvrdil, co jsem poznal, lidi v tom mají obecně známý chaos. :-[
Milan Hudec:
Normy ve své moudrosti s jejich nedodržením počítají.
např. ČSN 33 2000-1ed.2 134.1.8
Jsou situace, kdy je norma nedodržitelná pro svou zastaralost, či pro konkrétní situaci instalace.
Jednoduchý příklad: jak bude orientována zásuvka na stropě (norma hovoří kolíkem nahoru, že) :)
Zdenek Hejčl:
Teda dobrá otázka. ;)
Pokud se pamatuji montovali jsme je na strop v poloze kolík ke dveřím. o:-)
Bylo to napsané v technické zprávě. o:-)
Petr M:
Citace: Milan Hudec 11.04.2012, 18:15
Jednoduchý příklad: jak bude orientována zásuvka na stropě (norma hovoří kolíkem nahoru, že) :)
To je právě ten případ, kdy je technický důvod k nedodržení normy, kdy je důvod ji nedodržet. Ale vymlouvat se, že je zásuvka na zdi kolíkem dolů jenom kvůli nezávaznosti normy, to už je obyčejná prasárna...
Jinak zásuvku na stropě jsem si dělal jenom v dílně a vzhledem k rozvodům v liště a použití zásuvky v IP44 (kvůli prachu) šla zásuvka vedle lišty s kolíkem tak, aby byl na straně přívodu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana