Je pripustne krizovanie el. vedenia na fasade so skrytym zvodom bleskozvodu?

<< < (2/4) > >>

Zdeno Antol:
Nad zelenozltym vodicom vobec nepolemizujem, preto som sa nan ani nepytal, to bolo prve co som vytkol, lenze  toto ma relativne jednoduche riesenie, vodic ma volu a teda sa da cca 10cm vytiahnut a odrezat (trubka smeruje sikmo k zvodu takze by nemal ostat subeh) a na strane RH sa tiez odreze.
Co uz ale nema uplne jednoduche riesenie je to krizovanie, ja navrhujem sa tohto svietidla vzdat aj posledneho ktore je za nim, odpojit kabel v predoslom svietidle a vytiahnut ho z trubky, rovnako tak urobit aj v tomto svietidle a vytiahnut z trubky aj odchadzajuci kabel do posledneho svietidla, pridu sice o dve svietidla ale esteticky sa nic nezmeni a bude to v poriadku.

Ako uplne krajnu moznost som pozadoval nainstalovanie poriadnej prepatovej ochrany do RH (zatial je tam len nejaka jednostupnova. .) plus este specialne dalsiu prepatovku do podruzneho rozvadzaca z ktoreho su svietidla napojene.
Toto vsak riesi len moznost zavlecenia prepatia na vedenie, nie preskok, ale ten by nemal nastat kedze by to bola pre blesk velka obkluka.

Povodne tie fotky boli urobene pre pana revizneho technika ktory komentoval moje prehnane tvrdenie, mimochodom prave on toto vyhotovenie LPS v roku 2006 vyhlasil vychodiskovou reviznou spravou ako spravne vyhotovene a bezpecne. Je vsak mozne, ze v tom case tam svietidla este neboli, ale nemyslim si to.

Tu potom tiez ostava otvorena otazka, je tento problem instalacie  bleskozvodu alebo instalacie svietidiel?

Udajne v norme 1391 sa riesi krizovanie so zvodom aktivneho bleskozvodu tak, ze krizovane vedenie sa umiestni do kovovej trubky a tato sa pripoji priamo na zvod.
Nemozem vsak tvrdit co si myslim ale potrebujem sa odvolat na konkretny clanok konkretnej normy, preto sa pytam tu skusenejsich reviznych technikov. Zajtra ale zrejme pojdem spominanu normu zakupit, alebo si ju v ustave aspon prezriet.

Jan Hájek:
Je to celé špatně, pokud nemáte také frontální lobotomii či jiný handicap, tak se pod to nepodepíšete. Vzhledem k tomu, že si dopisujeme takto přes internet, určitě alespoň tušíte, že existuje cosi co jsme si zvykli nazývat fyzikálními zákony. Což je zatím velmi významná překážka tomu, aby tady všude bylo ESE, i když kdo ví, po frontální lobotomii třeba pustím slinu a budu se na ESE blaženě usmívat.

Fuk Tomáš:
Citace: Zdeno Antol  08.03.2012, 23:07

Nad zelenozltym vodicom vobec nepolemizujem, preto som sa nan ani nepytal, to bolo prve co som vytkol, lenze  toto ma relativne jednoduche riesenie, vodic ma volu a teda sa da cca 10cm vytiahnut a odrezat (trubka smeruje sikmo k zvodu takze by nemal ostat subeh) a na strane RH sa tiez odreze...

Vycházíte zřejmě z předpokladu, že dvě 10cm mezery v souhrnu postačí.
Nepostačí.
Jednak byl zřejmě ten vodič míněn jako propoj mezi HOP a zemničem hromosvodu, a pokud jiný takový propoj neexistuje, bude třeba počítat s hodně velkým napětím (kolik, to by se muselo na základě konkrétních údajů spočítat). Navíc asi nevíte, kudy (blízko čeho) je ten vodič veden.

I já radím dát od toho ruce pryč.

P.S. za XXXX v prvním příspěvku kol. Hájka si doplňte nepublikovatel né výrazy dle vlastní libosti.

Juraj Rojko:
Ještě bych k tomu dodal jednu věc. Ten viditelný kabel se kterým zcela správně polemizujete je jen jedním z mnoha dalších skrytých nedodržení dostatečné vzáleností. Dovolím si tvrdit, že na bytových domech o několika patrech NEJDE realizovat aktivní hromosvod s JEDNÍM svodem, aniž by nebyla porušena podmínka bezpečné vzdálenosti (Ani neaktivní, ale u těch se o to naštěstí nikdo ani nepokouší). Až budete mít tu normu, tak si najděte příslušný vzorec, do kterého umí dosadit i malé dítě a zjistíte, že se dostáváte na hodnoty v metrech. V každé stavbě máte hromady armování a el. rozvodů a aby se s tímto při vzdálenostech metrů nedostal svod do kolize je prakticky vyloučené. (Mimochodem tu hovadinu, že plastová trubička sníží vzdálenost 5x "pan RT" nemyslel vážně, tím jenom zkoušel jak silného má ve vás soupeře.)

Miroslav Křen:
Citace: Jiří Schwarz  08.03.2012, 22:40

Vzdálenost můžete posoudit podle normy, ale mám strach, že "opravdu" by vám tohle řešení vyzkoušel blesk,kdyby tam omylem zabloudil...

Do aktiváku blesk nezabloudí omylem, ten si ho už z principu funkce objednává.

Citace: Zdeno Antol  08.03.2012, 19:41

Spravne by sa to malo posudzovat podla normy 34 1391...

Citace: Juraj Rojko  08.03.2012, 21:53

U aktivního hromosvodu to nevadí...

Citace: Zdeno Antol  08.03.2012, 23:07

Udajne v norme 1391 sa riesi krizovanie so zvodom aktivneho bleskozvodu tak, že...

Proč by se měly vzdálenosti počítat jinak pro svod od klasického hormosvodu a od aktiváku? Když už bleskový proud "jede" po svodu, je mu jedno, jak se tam dostal. Účinky na okolí jsou shodné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana