Jak provést ochranu budovy před bleskem?
Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš 05.03.2012, 22:14
Nesouhlasím.
Dělají se tam nové vnitřní instalace? Dělají. Platí tedy pro ně soubor 62305? Platí, není co řešit.
Do důsledku dotaženo by znamenalo přidání jedné zásuvky nový hromosvod a s tím i novou elektroinstala ci.
Málokdy se stává že bych s vámi nesouhlasil, ale v tomto případě si nemůžu pomoct. Technicky pro dostatečnou vzdálenost není rozdíl mezi novou instalací v podkroví nebo novou zásuvkou ze stávajícího obvodu. Pak by jakákoli změna na elektroinstala ci znamenala nutnost předělat vše dle současných předpisů, taková právní lavina.
Jan Hájek:
Už jsme to tu jednou diskutovali, účelem revize není přeci zjistit, že zařízení bylo před lety bezpečné, ale jestli je v okamžiku revize bezpečné. To by pak opravdu stačil průkaz bezpečnosti a bylo by po debatách,
Fuk Tomáš:
Citace: Jan Alin 05.03.2012, 22:29
Do důsledku dotaženo by znamenalo přidání jedné zásuvky nový hromosvod a s tím i novou elektroinstala ci.
Ne. Do důsledku dotaženo to znamená, při přidání jedné zásuvky, se zabývat tím, zda z pohledu stávajících platných norem nezvážit jiné umístění zásuvky nebo trasu vedení k ní (aby se stávající situace ještě nezhoršovala).
Ale je rozdíl, jestli se přidává jedna zásuvka - a ostatní na tom budou stejně špatně, jako dosud - anebo jestli se předělávají celé vnitřní instalace. Proč je neudělat bezpečné, odpovídající současnému poznání?
Vždyť ta aplikace 62305 na vnitřní rozvody nemusí hned znamenat nový hromosvod - může to taky znamenat jen přehodnotit vzdálenosti a zařídit se podle toho.
Předpisy stanovily nějakou mez pro to, kdy se může pokračovat "po staru", a kdy se má přejít na "po novu". Tou mezí je rekonstrukce. Přidáním jedné zásuvky mě tedy nedojmete :D
Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš 05.03.2012, 22:46
Předpisy stanovily nějakou mez pro to, kdy se může pokračovat "po staru", a kdy se má přejít na "po novu". Tou mezí je rekonstrukce. Přidáním jedné zásuvky mě tedy nedojmete :D
Dojmout jsem vás opravdu nechtěl, doufám že to tak nevyznělo :).
Ano, při rekonstrukci objektu je jistě nutné dodržet současnou legislativu. Moje reakce byla pouze na tvrzení "Dělají se tam nové vnitřní instalace? Dělají. Platí tedy pro ně soubor 62305? Platí, není co řešit."
Nová vnitřní instalace je právě tak jeden zásuvkový obvod, i celková rekonstrukce. Jsem přesvědčen, že při rekonstrukci objektu je nutné aby projektant zpracoval projekt s přihlédnutím k novým předpisům ale při předělání dětského pokoje kdy dojde k posunutí světla a vytvoření dvou nových zásuvek ze stávajícího obvodu je to nesmysl i když to vlastně nová instalace je. Ta věta je prostě vytržená z kontextu a mohla by být zavádějící.
Fuk Tomáš:
Citace: Jan Alin 05.03.2012, 23:06
...Jsem přesvědčen, že při rekonstrukci objektu je nutné aby projektant zpracoval projekt s přihlédnutím k novým předpisům ale při předělání dětského pokoje kdy dojde k posunutí světla a vytvoření dvou nových zásuvek ze stávajícího obvodu je to nesmysl i když to vlastně nová instalace je.
To jste myslím nevybral dobrý příklad. Při předělání dětského pokoje bych si zrovna na přihlédnutí k novým předpisům dal zvlášť záležet.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana