Jak provést ochranu budovy před bleskem?

(1/14) > >>

František Šohajda:
Stávající stav....
V objektu se má dělat kompletní rekonstrukce el. instalace...
Stávající hromosvod je dle ČSN 34 1390 a v projektu se píše, že se nebude do něj zasahovat !
Ale v rekonstruované m objektu jsou naprojektovány jen přepěťovky B,C,D.....
Musí být vypočítáno riziko a s tím spojené výpočty?
Nikdo neřeší vzdálennosti od svodů a pod.?
Je to nemocnice ....
Jak by správně mělo být postupováno ?

Jiří Schwarz:
Jestli je to rekonstrukce takového objektu, někdo by měl udělat projekt a někdo by ho měl schválit.
To jsem ale blázen, když si myslím, že ten, kdo to schvaluje, tomu taky rozumí a nějaký hloupý nebo nekompletní projekt by shodil ze stolu!

Takže se to "vyřeší" jako na spoustě podobných objektů (školy, nemocnice,...) a někdo tam vrazí aktivák ve víře, že výrobce mluví "čistou pravdu"

H:
Požádejte o vyjádření TIČR.
Nemocnice včetně její ochrany před bleskem spadá pod vyhrazená technická zařízení třídy I dle vyhlášky 73/2010 Sb.

4. Zahájení montáže zařízení třídy I. oznamuje osoba uvedená v bodu 1 bez zbytečného odkladu organizací státního odborného dozoru.
5. Zařízení třídy I. lze uvést do provozu jen na základě odborného a závazného stanoviska6) organizace státního odborného dozoru.

František Šohajda:
No projekt je, dělal se v 01/2012.....
Ale je spousta instalace cca 40cm od svodu hromosvodu a podobně...to už nikdo autorizovaný neřeší...?
Jak jsem psal, nikde se neřeší vzdálenosti a pod podle 62 305-X
Když se to udělá podle něj, kdo bude zodpovědný, projektant nebo revizák ? (norm)

Vít Rotrekl:
Citace: František Šohajda  05.03.2012, 17:09

Když se to udělá podle něj, kdo bude zodpovědný, projektant nebo revizák ? (norm)

Ještě nikdy za nic nemohl projektant. Dycky to montážníci nepochopili co tím chtěl říct.... (zle)

Já bych řekl, že revizák by na to měl poukázat v revizi. Ale nějak nevěřím tomu, že projektant bude ochtoný něco předělat. Natož zadarmo, protože to zmastil. Vždycky jsou nejvíc bytí montážníci. Ti to natahali, ti si to po sobě musí předělat.

Možná, ze mě dneska mluví trošku nasrání z práce, jelikož jsem předělával něco co se předělávat nemuselo, když by pan architekt poslechl někoho, kdo už byl na stavbě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana