Má dnes nejaký zmysel revízia bleskozvodu podľa 34 1390?

<< < (25/40) > >>

Oldřich Morávek:
Předpis je to hezký, ale realita jiná.
Navíc ta jiskřiště mě elektroniku moc neochrání
Další věc je, že energetika řeší 500 resp 250 m vedení, ale už nepočítá s jednotlivými připojkami.
Tím mi reálná délka vedení pěkně naroste.
Při přímém úderu blesku, mi pomůže zachránit elektroniku jen důkladná modlitba, ale omezím energii v instalaci pod úroveň umožňující přeskoky na cizí vodivé části

Blesk se prostě chce dostat z mraku do země (je jedno jakým směrem, důležité je vyrovnání potenciálu)
Když mu umožním se do země dostat, tak to využije.
Vzhledem k velikosti bleskových proudů, dochází k značným úbytkům napětí i na zemničích, natož na tenkých vodičích instalace, nebo na cestách plšných spojů.
Z toho mi logicky plyne, že úder u souseda se prostě po instalaci natáhne i ke mně. A když ho svedu do země, napáchá mi tím míň škody v domě, než když si bude hledat cestu pokoutně.

Haug

Milan Hudec:
Kolego Ratiborský, je to stále dokola :)
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,22042.15.html

Jaroslav Ratiborský:
Citace: Oldřich Morávek  07.02.2012, 08:14

Předpis je to hezký, ale realita jiná.
Navíc ta jiskřiště mě elektroniku moc neochrání
Další věc je, že energetika řeší 500 resp 250 m vedení, ale už nepočítá s jednotlivými připojkami.
Tím mi reálná délka vedení pěkně naroste.
Při přímém úderu blesku, mi pomůže zachránit elektroniku jen důkladná modlitba, ale omezím energii v instalaci pod úroveň umožňující přeskoky na cizí vodivé části

Blesk se prostě chce dostat z mraku do země (je jedno jakým směrem, důležité je vyrovnání potenciálu)
Když mu umožním se do země dostat, tak to využije.
Vzhledem k velikosti bleskových proudů, dochází k značným úbytkům napětí i na zemničích, natož na tenkých vodičích instalace, nebo na cestách plšných spojů.
Z toho mi logicky plyne, že úder u souseda se prostě po instalaci natáhne i ke mně. A když ho svedu do země, napáchá mi tím míň škody v domě, než když si bude hledat cestu pokoutně.

Haug

a právě Spojením PEN s uzemněním hromosvodu vzniká daleko větší riziko zavlečení bleskového proudu do objektu .....

Proč umožnit bleskovému proudu vniknutí do elektroinstala ce,když jde  svést bleskový proud zemničem jen pro bleskosvod ?
To kolega Hudec

Ono je to vše pořád dokola?
Opakování je matka moudrosti.

Milan Hudec:
[To kolega Hudec

Ono je to vše pořád dokola?
Opakování je matka moudrosti.

[/quote]
S tou matkou máte samozřejmě pravdu, ale coby odpověď mě nenapadá nic moudřejšího než citace jednoho velikána:
Baterku lze vyndat a než ji přenesete tak si i zaposilujete :-) I když plaváním a hlavně pod vodou se posiluje lépe a příjemněji.

Petr M:
Citace: Jaroslav Ratiborský  07.02.2012, 09:38

a právě Spojením PEN s uzemněním hromosvodu vzniká daleko větší riziko zavlečení bleskového proudu do objektu .....

U stálýho diskutéra na tomhle fóru bych čekal, že zná rozdíly mezi napětím a proudem.  (norm)

Proud teče hromosvodem. Pokud bude mít "slepou větev" třeba na radiátor, vyrovná se potenciál - napětí. Ale nepoteče tam žádný proud. To je jako když na fázi kabelu, kterým valí 200A, připojíte kus CY50 s volným koncem. Když na něj pověsíte klešťák, poud nenaměříte. Ale napětí voltmetrem proti zemi se zjistit dá...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana