Kdo je dle ČSN EN 62305-2 ten kompetentní orgán?
Jan Alin:
Citace: Jan Hájek 05.01.2012, 15:39
Dost jsem zdrsněl a moje okolí také.
Je to škoda, zdálo se mi to dříve takové chytlavější.
Okolí je drsné už od nepaměti, mění se jen míra toho jak intenzivně to vnímáme.
Fuk Tomáš:
Zpátky k tématu.
62305-2 je technická norma, která ani nemůže určovat, kdo je kompetentní ke stanovení max. přípustného rizika.
Odpověď je třeba hledat jinde.
V prvé řadě je za bezpečnost stavby zodpovědný provozovatel - a má tedy neoddiskutovat elný díl kompetence.
Pak mu do toho má co mluvit veřejná správa (parlament, vláda, stavební úřad...) stanovením nějakých mezí, ve veřejném zájmu. Protože tyto orgány zarytě mlčí, nelze to vysvětlovat jinak, než že jim vyhovuje stávající stav - typická hodnota jest doporučena v normě.
Pokud projektant použije hodnotu vyšší, riskuje, že se ho na důvody budou ptát orgány činné v trestním řízení.
Pokud naopak použije hodnotu nižší, bude se ho ptát investor, jestli je takové prodražení stavby účelné.
Ještě nějaký problém?
Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš 05.01.2012, 18:20
...
62305-2 je technická norma, která ani nemůže určovat, kdo je kompetentní ke stanovení max. přípustného rizika.
... typická hodnota jest doporučena v normě.
Pokud projektant použije hodnotu vyšší, riskuje, že se ho na důvody budou ptát orgány činné v trestním řízení.
Pokud naopak použije hodnotu nižší, bude se ho ptát investor, jestli je takové prodražení stavby účelné.
Ještě nějaký problém?
Problém je v tom, že žádná hodnota v normě doporučena není.
Juraj Rojko:
Citace: Miroslav Macek 05.01.2012, 23:14
Problém je v tom, že žádná hodnota v normě doporučena není.
Neztratil jste z normy stranu 30, na které je Tabulka 7 Typické hodnoty přípustného rizika Rt?
Miroslav Macek:
Citace: Juraj Rojko 05.01.2012, 23:18
Neztratil jste z normy stranu 30, na které je Tabulka 7 Typické hodnoty přípustného rizika Rt?
asi jste mimo mísu, přečtěte si tuto diskusi od začátku
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana