Môže mi to niekto vysvetliť púšťanie motorov pomocou zapojení Y/D?
David Frýba:
K první části dotazu.Je vidět, že přesně nerozumíte co znamená Y/D,400/230.Tato neznalost bývá často důvodem, proč motor shoří.Pokusím se o vysvětlení.Y=400V je situace, kdy motor napájím z klasické sítě.V uzlu tj. propojení konce cívek motoru do krátka je po přivedení 3f. napětí 400V nulové napětí.Pokud budu měřit napětí na přívodu proti propoji do krátka naměřím cca.230V.
Pokud však napájím motor např. z frekvenčního měniče jehož výstupní napětí je 3f 230V musím motor zapojit do trojúhelníku D=230V.
Jiří Mudra:
Pokud máte na štítku údaj D 400V, pak rozběh použít můžete...
Jen jedna z praxe: rozběh přes Y má podstatně nižší sílu, rozebíhat tak můžete jen bez zátěže (například při aplikaci v kompresorech)
StanislavHriž:
Chápem,ale stále mi nejde do hlavy ked tu na diskusii v niektorych prispevkoch čitam že motory sa možu zapajať do Y a D na 3f ak maju na štitku označenie Y/D 690/400V.A v prilohe mam motor ktorý ma označenie Y/D 380/220V po novom 400/230V tak možem aj tento motor zapojiť rozbehom Y/D ? ... teraz v tom mám riadny hokej chlapy ;D
Jiří Mudra:
Ne, protože oněch 230V v D je sdružené napětí (a v naší soustavě je sdružené napětí 400V)
Vladisla Bělka:
jen do hvězdy :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana