Môže mi to niekto vysvetliť púšťanie motorov pomocou zapojení Y/D?
StanislavHriž:
Moderátor: jedno téma = jedna otázka. Viz pravidla.
Zaujimaju ma zapojenia motorov pomocou prepinača Y/D,
viem že takymto prepinačom sa možu zapajať iba motory z udajmi Y/D 690/400V,
a motory z označením Y/D 400/230 tak do hviezdy sa pripoja na 3f a do trojuholnika na 1f takže 230V pomocou rozbehoveho kondenzatora.
No a teraz veľa krat sa mi stalo že som videl motor zo štitkovymi udajmi D 380V (400V) a mal výkon 7,5KW, tento motor sa može použivať iba v zapojeni do D to chapem ale ved 7,5KW je dosť a tam vzniknu pri rozbehu veľke zaberove prudy a stym by mohol byť problem tak prečo to tak je a dal by sa taky motor zapojit prepinačom Y/D?
Petr Doležal:
Kolik svorek ten motor má?
StanislavHriž:
Vydel som motor ktory mal len 3 takže to šlo zapojiť len do toho D ale vydel som aj motor s šiestimi takže ako to je ? A tento motor neviem koľko ich má lebo je len nahodne vybradný,len ako príklad.
Filip Dobiáš:
Jestli má váš motor 6 svorek tzn. vyvedené začátky a konce vinutí, tak se může použít rozběh hvězda - trojúhelník.
Jiří Buben:
Motor s pouze třemi svorkami byl zřejmě převíjený a někdy to v opravně zapojí přímo ve vinutí a vyvedou pouze tři vodiče.
Jestliže je na štítku motoru uvedeno 400 V v zapojení D a na svorkovnici je vyvedno všech šest vodičů, pak jej samozřejmě můžete zapojit i do hvězdy. Každá cívka je navržena na napětí 400 V a pokud je zapojíte do hvězdy, tak nehrozí zničení motoru, pouze máte nižší výkon a moment na hřídeli. Takže rozběh Y/D je u takového motoru možný.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana