Jaká je odpovědnost elektrikáře-dodavatele za změny ve funkčnosti zařízení?

<< < (4/6) > >>

Ján Garaj:
Určite má pán Schwarz pravdu v tom,že aspoň jednoduchý projekt-nákres a popis by mal byť,naozaj platí:Co je psáno, to je dáno.Ale tzv.stavovská česť alebo hrdosť aj  toho najlacnejšieho elektrikára by nemala byť na úrovni podomového obchodníka,ktorý zneužíva svoju vyčúranosť na klamanie technicky menej zdatných zákazníkov.Ak by informoval,že čidlá sú síce najlacnejšie,prečo?pravdepodobne mu zostali z inej zákazky kde ich objednal v akcii,alebo ho s nimi vyhodili schpnejší zákazníci, ale nebudú vykazovať činnosť celkom tak, ako by asi chcel zákazník,bude to trošku horšie či s tým bude zákazník súhlasiť?Každý remeselník je povinný viesť tzv Stavebný denník trebars aj jednoduchým spôsobom ale musí ho viesť.Tak,že ak nemá nič čím by dokázal,že zákazník to tak chcel je úplne namydlený.Rých lo nech to vymení,pokiaľ mu neodoberú živnostenský list.Už by bolo načase,aby to takýmto robili.A čo sa týka nejakej SOD-Smlouva o dílo ? To ma jeden potenciálny zákazník na dosť veľkej zákazke usmernil nasledovne: Jaká smlouva? to je cár papíru na který ja nejedu.U mne platí slovo chlapa!To je čóo!A potom som sa dozvedel,že si to dal robiť parte cigo a bol rád,že ho nezbili.Možno by už aj na tú SOD bol pristúpil ale ja už som prejavil nezájem.Garaj

Petr Bryks:
Plafoniery jsou  strašně nespolehlivé, obtížně nastavitelné (každá při stejném nastavení reaguje úplně jinak a to i při mezních hodnotách nastavení). Řešením je přidat externí pohybová čidla na vhodné místo, což konstrukce svítidla bohudík umožňuje, snížit nastavení citlivosti pohybových čidel Plafonier . Domluvte se s elektrikářem, ať on provede práci zdarma jako gesto dobré vůle a vy zaplaťte materiál.
A myslím, že Ondřej Kleisner nechtěl slyšet poučování projekt - realizace - revize (což je  samozřejmě také pravda),  ale praktické vyřešení jejich problému.

Petr Bryks:
A ještě se vrátím k trvalému osvětlení únikových prostor - stačí místo 3x1,5 natáhnout 5x1,5 a volné  vodiče použít na trvalé sepnutí svítidel, rozdíl ceny kabelu je cca 8,- na metru, což je poměrně nízká částka na celé realizaci.

Pavel Horský:
Problém je ovšem v tom, že z požárního hlediska jsou společné chodby většinou únikovým prostorem, kde nemají lišty PVC co dělat. Pokud pak chcete dodržovat ČSN, musíte chodby doplnit i o nouzová svítidla, takže pak zjistíte, že ona výměna svítidel, která má mít za následek úsporu spotřebované energie, je vlastně tak drahá, že se vám investice vrátí až po smrti i těch nejmladších členů rodin bydlících v uvažovaném objektu.
A je tu hned problém.

Tomáš Hradecký:
taky jsem při jedné rekonstrukci montoval svítidlo Plafoniera s radarem a už při zapojování a při pohybu v okolních místnostech jsem měl pocit že světlo svítí dřív než vcházím do "hlidaného" prostoru .
s majitelem jsem se domluvil ať to vypozoruje ,  a pak se světlo vyměnilo za Plafonieru s PIR .
V bytovce jsem to řešil už rovnou použitím svítidel s PIR .

spokojenost obyvatel veliká .. nemusejí hledat vypínač a světla se jim postupně rozsvěcí a zhasínají jak se pohybují vzhůru ke svím domovům .

pokud jde o slušného řemeslníka bylo by na místě výměna svítidel za jiná s PIR čidlem .

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana