Je těžké studovat na elektrikáře?

<< < (3/10) > >>

Petr M:
Citace: František Šohajda  16.11.2011, 13:36

Také jsem měl učně elektro na praxi a jak mě vykládali ,  no jímala mě hrůza....Ti co se nehodili na zedníky ,tesaře,malíře tak šli na elektrikáře jako poslední štaci ! (nic proti jmenovaným řemeslům) .

Mě zasekdysi tvrdili, že jít na elektro mohou jenom ti nejlepší a že blbce posílají na zadníky. Ale to asi proto, aby mě motivovali, protože asi od sedmi let jsem si hrál s baterkama a žárovičkama :)

A v poslední době vidím, že tehdy měli naši pravdu. Co vidím, tak zedníci jsou většinou jenom kulisáři a když se člověk podívá za hezký kulisy (nad sádroš apod.),  zabrečí.

František Janeček:
Hodně důležité je, když tě to bude bavit.Mě to baví už více než 50let.Tento obor má tu výhodu, že se musíš celý život učit, abys pak nebyl jen odborník na výměnu žárovek.Dělat dobře řemeslo je radost.Měl jsem také na praxi postupně možná 25 učnů.Píšu postupně, protože někdy to byli 2 někdy 3.Ty které to bavilo z těch se stali řemeslníci.Něk teří pokračovali ve studiu na VŠ.Ostatní se třeba vyučili ale nenechal bych si od nich ani vyměnit tu zmiňovanou žárovku.

Krýdl Petr:
Souhlasím s výše uvedenými názory. V prvé řadě vás "to",  drobet musí bavit, a v druhé řadě musíte počítat s tím, že vás potkají různá úskalí a trable, jen musíte odolat.
Já udělal svoji osobní chybu u svého syna, že jsem si myslel, že z něj bude taky "elektrikář". Tak jsem ho vzal ve 14 letech na stavbu a dal mu za práci vysekávat drážky v cihlové zdi, samozřejmě, že se mu to nelíbilo, když jsem mu poté vysvětlil jednoduché zapojení, tak si zamontoval ale evidentně ho to nebavilo. I když zjistil, že za odvedenou práci dostane i nějakou mrskou mzdu, tak mi pak se sladkým úsměvem na tváři sdělil : Víš táto, já vím, že to myslíš dobře, mě ale ta elektrika nic neříká, a já se radši budu hrabat v autech a v motorech. No a tak šel studovat diagnostiku motorových vozidel, práce ho baví a práce má i po pracovní době dost. No a s tou elektrikou je to úplně stejné.
Na "elektrice" je krásné to, že se nedá nic ošidit, zakamuflovat nebo vytratit jako například v politice. To co se někde ojebe, tak se zase někde projeví a vy musíte udělat vše pro to, aby se to napravilo, jinak nastanou problémy.
Zkrátka vzorečky, výpočty a "zákony" (Ohmův apod.) našich průkopníků platí stále a budou platit i nadále.
Ono opravdu zahřeje u srdce, když něco funguje tak jak má. Myslím ten stav, když dokončíte nějakou montáž, opravu nebo s někým vyřešíte nějaký problém. Hodně chuti a síly do učení a bádání.

Ižák Ctibor:
Ja by som len trochu poopravil názor, že v "elektrikárčine sa musíte stále učiť"To slovíčko musíte tam nepatrí.. Ak vás toto remeslo bude baviť a máte na to buňky, aby ste to, čo sa naučíte, aj pochopil,budete  sám vyhľadávať rôzne zdroje vedomostí, aby ste vedel ešte viac o problematikách v tomto odbore a nikto vás do ďalšieho samo-štúdia nebude musieť nabádať. Je to veľmi pekný a zaujímavý odbor. Pokiaľ vás to ale nebaví, môžte sa stať elektrikárom, ktorý nikdy nie je spokojný ničím a hlavne zárobkom, avšak je použiteľný ozaj len na tie výmeny žiaroviek. Je to odbor, kde snáď každý deň vyjde niečo nové. Nové inštalačné prvky, nové zariadenia, nové predpisy ,  a iné. Určite je to jeden z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich odborov.  ;)
Ja v tomto odbore robím 46 rokov. Mňa tento odbor veľmi baví a som rád aj na týchto stránkach. Tu sa dá tiež mnoho naučiť.
Prajem aj vám podobnú chuť do remesla  a mnoho úspechov .

Jiří Schwarz:
V podstatě souhlasím s uvedenými názory, jen bych upozornil, že se z toho tak trochu blbne!

Jdu po ulici a míst abych koukal na cestu nebo po holkách, sleduji kolik je kde poškozených svodů hromosvodů,...
Všichni si v Domažlicích fotí Chodský hrad, jen já sklopí objektiv níž, abych zaznamenal prasácky napojený přívod pro stavbu mostu...
V zimě zhasne světlo, všichni nadávají, jen já si představím jaké to bylo, když jsem dříve lezl po sloupech,...

Kontrolní otázka - jsem vyjímka, nebo je nás víc s podobným myšlením...?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana