Jak byste řešili přizemnění bodu rozdělení ve velkoměstě?

<< < (3/9) > >>

Radek Červený:
Pavle, koukám že se téma zase zvrtlo do roviny cobykdyby. Ostatně kolega Schwarz to popsal velmi přesně. Pojďme zpět k tématu.

Pokud dobře rozumím, jde o to, kam dát zemnič, aby se nemuselo rozbombardovat půl chodníku z asfaltu a tři měsíce vyřizovat povolení na komunikacích. V podobném případě jsem stáhl uzemnění do sklepa, kde se našlo vhodné místo pro zatlučení zemních tyčí. Nevýhodou je oprava podlahy a hydroizolace, na straně druhé je to menší zlo jak vyběhávat povolení a vyjádření správců sítí.

Pavel Horský:
Radku, také jsem přemýšlel o sklepu, ale dle mých info. je všude skalní podloží. Myslím, že se budeme všichni modlit, aby vycházel dobrý odpor PEN v přípojkové skříni.

Rozmahel Vladimír:
Citace: Jaroslav Ratiborský  20.10.2011, 13:17

Jak píše pan Rozmahel,pokud bude PEN v distribuční síti uzemněn dle platné ČSN nebo PNE není nutno se tímto zabývat.
Psal jsem, že po 100m je splněn článek normy, nepsal jsem, že zemniče netřeba. Další poznámka normy doporučuje bod rozdělení uzemnit, jsem rozhodně pro, kdykoliv to půjde. Kloním se ale k samostatnému zemniči a ne paralelnímu vedení PENu. To může sloužit jako ochrana proti přetržení prvního PENu, ne ale jako rovnocený zemnič. Pavle, ten zemní odpor PENu Ti vyjde vždycky malý, nic to ale neříká o tom, kde je u kabelové sítě naposledy uzemněn a má li na trase "slabší místo". A to z obou stran...
Řešení ve sklepě je možné z pohledu OPNDN. Z pohledu bleskové vlny ale už zase tak moc ne...

Pavel Horský:
Citace: Rozmahel Vladimír  20.10.2011, 16:14

Psal jsem, že po 100m je splněn článek normy, nepsal jsem, že zemniče netřeba. Další poznámka normy doporučuje bod rozdělení uzemnit, jsem rozhodně pro, kdykoliv to půjde. Kloním se ale k samostatnému zemniči a ne paralelnímu vedení PENu. To může sloužit jako ochrana proti přetržení prvního PENu, ne ale jako rovnocený zemnič. Pavle, ten zemní odpor PENu Ti vyjde vždycky malý, nic to ale neříká o tom, kde je u kabelové sítě naposledy uzemněn a má li na trase "slabší místo". A to z obou stran...
Řešení ve sklepě je možné z pohledu OPNDN. Z pohledu bleskové vlny ale už zase tak moc ne...

Vláďo, těch 100m je jasných. Tedy, abych se přiznal, nekoukal jsem jaká skříň je po cestě připojena na zem, ale doufám  o:-) (whist),  že kucí od energetiky dodržují ČSN. Zítra jedu do Varů, tak se musím podívat, abych měl klidné spaní. Pak to ty kluky ušatý energetický nechám dodělat na jejich náklady.

Fuk Tomáš:
Citace: Pavel Horský  20.10.2011, 16:42

...Pak to ty kluky ušatý energetický nechám dodělat na jejich náklady.

To je to správné řešení  :D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana