Ako správne pripojiť solárne kolektory na hromozvod?
Garaj:
Nespochybňujem Vaše tvrdenie,pán Hájek.Doposial ma to nijako netlačilo a pravdepodobne ani nikoho iného.Nakolko sa tu o tom málo alebo vobec nediskutovalo. Určite si tie doporučenia prečítam a ozvem sa.Ak by mal niekto niečo nové ku tomu,rád si to tiež prečítam.Zatia l dakujem za rady.Pozdravuj e Garaj.
Garaj:
Dobrý večer,pán Hajek.váš članok z 03.07.2007 som si prečítal,ale pojednáva o fotovoltaike,kde podla mojho názoru by nebezpečie z blesku končilo pravdepodobne na meniči,kde sa dajú urobiť potrebné ochrany,ak som tomu dobre rozumel.Netvrd ím,že som v tom doma.Problém Solárnych kolektorov na ohrev vody je asi vačší,nakolko trubky Cu s teplou vodou idú až do strojovne-kotolne(volajme to,ako chceme).Naozaj som firmu upozornil,že sú aj plastové ohybné trubky,ktoré by znížili nebezpečie zavlečenia blesku do budovy.Možno som iba akýsi vrták,ktorý chce posunúť niečo niekam tzv (podje...vaním) ale naozaj som o nejakej ochrane Solárnych kolektorov proti blesku nič zatial nenašiel.Budem rád,ak sa ku tomu vyjadrí aj niekto ďalší.Pozdravu je Garaj.
Jan Hájek:
Problém je takřka identický a oproti fotovoltaice má Vámi zmiňovanou výhodu nahrazení trubek nevodivými. Jediné co je třeba ohlídat, aby na střeše nebyly u trubek elektricky ovládané ventily.
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Hájek 09.10.2011, 19:30
Problém je takřka identický a oproti fotovoltaice má vámi zmiňovanou výhodu nahrazení trubek nevodivými. Jediné co je třeba ohlídat, aby na střeše nebyly u trubek elektricky ovládané ventily.
Jak by se asi změnila situace, kdybychom začali uvažovat, že do vody cosi přidáme, aby mám nezamrznul panel pokud bude "pod sněhem" při velkém mrazu? Jak je to s vodivostí vody "pro blesk" a jak je to s vodivostí nějaké "chemie" v rozvodu?
Ventily se asi "nahoru" moc nedávají, ale zpravidla je třeba mít tam nějaké měření, snímání teploty.
Garaj:
Myslím,že aj tento problém tam bude.Je tam čidlo,od ktorého je vedený kábel Cyky 2x1,5 na zapínanie,hlavne vypínanie čerpadla pri dosiahnutí teploty kvapaliny,ktorá by ohrozovala ostatné zariadenia aj používatelov teplej vody.Teplota sa nastavuje v ovládacej jednotke.Budem musieť pravdepodobne poprosiť toho právnika, aby pourgoval správnym sposobom tých odborníkov,nech to dajú čím skor do správneho stavu.Rád sa podelím o skúsenosti s každým komu to pomože,alebo on pomože mne.Garaj
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana