Ako správne pripojiť solárne kolektory na hromozvod?

(1/7) > >>

garaj:
Trubky od Solárných kolektorov do kotolne sú medené CU.Vedenie od Jímacích tyčí do zeme je FeZn čo je určite horší vodič.Tyče sú vedľa a nad Kolektormi.Fim a,ktorá montovala kolektory sa s tým vysporiadala tak,že Kolektory jednoducho zapojila svorkou na hromozvodové vedenie.Moju pripomienku o kvalite medi a FeZn nebrali na vedomie aj kvapalina v trubkách je vodič.Zaviedli mi teda potenciálny blesk do kotolne? Mám na nich podať trestné oznámenie? Zatiaľ sa nič nestalo.Ešte je to v záruke,ale čo keď? Garaj

Fuk Tomáš:
Z kontextu Vašeho příspěvku v jiném vlákně asi vyplývá, že váš hromosvod byl dělán podle ČSN 341390 (resp. STN...) a je docela klidně možné, že řešení zvolené dodavatelem této normě odpovídá. Neuvedl jste takové detaily, jako zda a jakým vodičem (průřez, délka) je provedeno pospojení těch trubek od solárního kolektoru na HOP, jak se vypořádali s přechodem Zn/Cu...
Takže na trestní oznámení to asi nebude.

Jiná věc je, že toto řešení je to nejlacinější, ale také to nejhorší z možných. Když si pozvete projektanta znalého EN 62305, jistě vám navrhne řešení lepší, a nemusí být ani drahé. Bez plánů anebo obhlídky na místě (nejlépe obojí) to ale asi nepůjde.

Jiří Schwarz:
Měl jste na to projekt?
Pokud ne,byl bych opatrnější s tím trestním oznámením, ono by se to mohlo obrátit proti vám, kdyby nějaký soudní znalec napsal posudek, že zákrok byl dost velký na to, aby na to byl vypracován projekt, vydáno stavební povolení nebo bylo minimálně ohlášeno provedení stavby prováděné podle projektu,...

Dobré řešení to není, navíc z vašeho popisu není jasné, jestli máte v objektu HOP, jak a kde je spojen hromosvod s PE (PEN) potenciálem.
Nebyl byste velkou vyjímkou, kdyby jediné spojení mezi hromosvodem a PE(N) bylo právě před ty trubky solárního ohřevu. Setkávám se s tím u starších objektů.
Asi nejhorší varianta!

Jan Hájek:
To co vám na střeše udělali, je super, alespoň budete vědět od čeho to začalo po zásahu bleskem hořet.
I pokud byste zanedbal odpor mědi vůči FeZn, tak na konci měděných trubek máte zásobník TUV, který je určitě dobře uzemněn na PEN z distribuce.
Většina bleskového proudu poteče tedy touto lepší cestou.
Jak ale uvedl kolega Schwarz, montážní firma měla postupovat podle zadání z projektové dokumentace, kterou téměř stoprocentně máte zajišťovat Vy jako majitel stavby, doporučuji vám si přečíst stavební a občanský zákoník.
Na druhou stranu oni na hromosvod, pokud nemají dokumentaci nemají co šahat.
Technicky lze vše dobře vyřešit, stačí zadat projektovou dokumentaci někomu, kdo na to má nejenom oprávnění, ale i schopnosti. Z těch pár informací z Vašeho dotazu si nelze udělat celkový obraz o aplikaci.

Garaj:
Kolektory montovala renomovaná firma,ktorá sa hrdí rôznymi certifikátmi.R obili si aj projekt,ktorý som im samozrejme zaplatil.T.č.j e pán majitel nemocný,takže nie je s kým to konzultovať.Ne má mi to ani kto administratívn e odovzdať,Okrem toho,že som im to zaplatil,pretože to beží,dá sa povedať,že správne,vodu to zohrieva skoro podľa mojich predstáv,je to v záruke,takže na to ani nemôžem šahať,stratil by som záruku.Zapojil i to montéri,tak ako asi to robia všade inde.Nestihol som sa ani isť niekde pozrieť.Ak pán majiteľ vyzdravie a bude schopný mi niečo ukázať,určite sa pojdem pozrieť na jeho prácu.Tak,že asi požiadam právnika,aby mu poslal nejaké písmo.Dúfam,že cez zimu búrka nebude a mne(alebo im) to nezhorí.Tak je toho trošku viac,skúste niekto poradiť,ako to robia iní.Ďakujem Garaj

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana