Ako správne pripojiť solárne kolektory na hromozvod?
Jan Franěk:
Citace: Garaj 02.10.2011, 11:26
Kolektory montovala renomovaná firma,ktorá sa hrdí rôznymi certifikátmi.R obili si aj projekt,ktorý som im samozrejme zaplatil. ..........
A určitě jste si zaplatil i za projekt hromosvodu? Nebylo to náhodou jen za ty kolektory? Vypadá to opět na firmu, která "umí" udělat všechno. (stejně jako truhláři v kuchyni a připojení spotřebičů).
Taky je možné, že je vše v pořádku a projekt existuje. Sám vlastně nevíte za co jste platil a navíc nemáte v této chvíli ani v ruce dokumentaci. Proto trochu nechápu, co vlastně řešíte.
Citace: Garaj 02.10.2011, 11:26
Dúfam,že cez zimu búrka nebude a mne(alebo im) to nezhorí.Tak je toho trošku viac,skúste niekto poradiť,ako to robia iní.Ďakujem Garaj
Ano, v něco věřit může i pomáhat. Prý pomůže svěcená křída a nápis nade dveřmi.
Jinak jak to dělají někteří, co se snaží dodržovat alespoň minima z norem? Pozvou si odborníka, což by měl být projektant se zkušenostmi a ten jim navrhne řešení na míru. JIného řešení bych se bál a bojím.
Vše ostatní bylo už zřejmě řečeno v předešlích příspěvcích.
Garaj Ján:
Ale ale, pán Franek.
Ja som tiež presne napísal, že hromozvod bol riadne namontovaný v r. 2005 na strechu, zvody zapojené na uzemnenie (uzemňovacia sieť má 4,8 Ohm). Revízny technik vydal revíznu správu bez závad, nie je preto čo riešiť. To sme si už vyjasnili.
Solárne kolektory na ohrev vody montovala odborná renomovaná firma, ktorá sa hrdí certifikátmi. To som už tiež písal, takže sa opakujem. Boli namontované v r.2010. Projekt tiež na to urobili sami.
Keďže, ako som písal, do dnešného dňa mi administratívn e dielo (kolektory) neodovzdali, nemal by som čo riešiť. Keďže sa v elektrike trochu vyznám, naviac na ňu mám aj papiere, pýtam sa na to, čo mi nie je celkom jasné a o to v tejto diskúzii bežne ide. Takže asi tá rada, že na hromozvod bez povolenia revízneho technika nemali šahať, je tá najspránejšia (dokonca mi to potvrdil aj laik v elektrike ale odborník právnik).
Takže to trestné oznámenie asi pôjde, ak sa pán majiteľ čím skôr neuzdraví, skôr si myslím, že sa už nechce akosi so mnou baviť. Zaplatené dostal, nakolko to beží, a čo by som od neho ešte asi chcel. Ani zelený bonus už nie je atraktívny. A to preberacie konanie mu akosi nevonia.
Moderátor: Prohlédněte si tento příspěvek a svůj předchozí příspěvek. Takto vypadá rozdíl mezi příspěvkem, sepsaným s alespoň minimální péčí o přehlednost a čitelnost, a příspěvkem vysypaným honem z rukávu.
Jakákoli podobnost s tím, jak u vás provedli zakázku, je samozřejmě čistě náhodná.
František Šohajda:
Solární kolektory je asi samostatná kapitola....
Byl jsem se po montáži podívat na několik takových "solár" u RD soukromníků a ani jeden nebyl ochráněn
před účinky "blesku".....
Všechno montovali prý velmi odborné renomované firmy .....projektov á dokumentace žádná, napojení na jistič v domovním rozvaděči co byl "zrovna" volný.... :'(
Jiří Schwarz:
Jestli my s tím neděláme moc velkou vědu!
V Brně na veletrhu jsem se zastavil u stánku, kde kdosi "hovořící slovensky" nabízel topné kabely do okapů.
Zkusil jsem ho "podráždit" a ptal jsem se jak to řeší s hromosvodem.
S hromosvodem nikdy problém neměl! A bezpečné to je, protože to zapojují přes proudový chránič!
Takže "Honzo H.", nepřipravuje DEHN nějaký "zázračný proudový chránič"?
Garaj:
Trošku pravdu má asi aj pán Schwarz.Alebo sa s tým zapojením kolektorov na hromozvod zatiaĺ nikto detailnejšie nezaoberal.Mož no to ešte nikomu nezapálilo nič v dome?Navrhol som tému do diskuzie,ktorá je nezávazná,iba može pomocť ale aj poškodiť.Preto by sme sa nemali navzájom osočovať.Naoza j sa pýtam!? Má niekto skusenosti,ako zapojiť solárne kolektory na hromozvod? Ja som uviedol len to,ako to zapojili u mňa.Či je to správne neviem posúdiť,myslím si že by to tak nemalo byť.Vedenie od Jímací tyče je také isté,ako vedenie od kolektorov,čiže FeZn .Na strechu ja nepoleziem,aby som presne niečo zisťoval.Tak ešte raz opakujem?Ako by to malo asi byť správne.Kto vie poradí, ak chce poradiť,možno poradí aj iným nie len mne.Ďakujem za prípadnú dobrú radu.Garaj.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana