- druhák počítačové řízení rozhodně může zvýšit úroveň automatizace a regulace a se stejným
železem (nebo s mírně upraveným) a se stejným betonem dostanete z elektrárny více kWh při proměnlivém průtoku vody (například počítačovým řízením nátoku, využitím výkonu generátoru na 110% - při hlídání jeho teploty vinutí a řízení výkonu podle reálné teploty ve stroji) .
Už mám na rekonstrukci ovládání dva projekty a spočítáno okolik
by to mohlo vyrobit víc
A že v posledních letech je vody chvíli až moc a za chvíli zase málo a že to bývalo rovnoměrnější vám nemusím povídat. Spočítejte si reálný 8-10% nárůst výroby energie za rok a to za 20 let při stoupajících cenách energie.
No opravdu cena za energii stoupá a stejně se i zvyšuje rozdíl mezi tím kolik platím za odběr a kolik dostanu za dodávku. A při mých celkem 22KW instaloného výkonu a vydatnosti toku je návratnost tak dalších 20 let. A to už bude chtít měnit i to "železo" a možná i beton.
A když je chvíli vody opravdu hodně, tak turbínou stejně víc neproteče a voda jde přepadem.
Jedině dát na střechu strojovny solární panely. Ty vyrábí ekologicky čistější a tak i lépe placený proud a u mě by mohly vyrábět i v noci

Ale jak už dlouho stojíte kvůli blbému relé hlídání symetrie? Můžete stát kvůli něčemu jinému mnohem déle.
- není zas tak problém, mám dvě soustrojí.
- no a to relé mi vyměnil i místní obyč. elektrikář a on za ta léta tu automatiku i její "rozmary" zná dost dobře.
Na moderní počítačovou by už nestačil a kolik by mě pak stály servisní zásahy? A kolik opravdových odborníků na tuto techniku najdu? A jaké budu mít prostoje než někdo přijede přehrát program?
To raději vydržím s tím co mám dokud to funguje.
Jinak znovu , už mám náhradní relé od ELKO EP a v provozu obě soustrojí. Tak teď už jen zapršet